Vas szélkakas, háttérben felhők az égbolton.

Nyáron jobban toleráljuk a fájdalmat, és ennek nem más az oka, mint a napfény. Napfény hatására ugyanis jóval több D-vitaminhoz jut a szervezetünk, mint a hideg téli hónapokban. A D-vitamin-hiány miatt is érezhetjük ebben az időszakban úgy, hogy egyes testrészeink gyakrabban fájdogálnak és emellett még jelentős funkciócsökkenést is tapasztalhatunk. A fájdalom még azoknál a személyeknél is jelentkezhet, akik normál testsúllyal rendelkeznek, habár a túlsúly csak még jobban megnöveli a végtagbántalmak kialakulásának kockázatát.

Télen nagyon sokan szenvednek D-vitamin-hiányban, márpedig ez sok probléma okozója lehet. Ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő D-vitaminhoz jut a szervezeted, jól teszed, ha elmégy egy vérvizsgálatra, amely során fény derülhet a vitaminhiányra, így ez okot adhat arra, hogy jobban odafigyelj a D-vitaminban – és más tápanyagokban – gazdag táplálkozásra.

Sokan panaszkodnak ízületi fájdalom miatt a hideg hónapokban, de a krónikus betegek tünetei is felerősödhetnek, amikor a nap csak ritkán óhajt előbújni a felhők mögül. Az egyik elmélet szerint a fájdalom kialakulásának nem más a magyarázata, mint a légnyomás változása. Hiszen az emberek jelentős hányada főként az esős, borongós időszakban számol be szűnni nem akaró fájdalmakról. A légnyomás és a hőmérsékletváltozás elsősorban tehát ízületi gyulladást generál.

A tudósok eddig azt gondolták, hogy az eső mintegy kisöpri a légkörből az olyan anyagokat, amelyek asztmás rohamokat okoznak. Azonban a legújabb kutatások szerint esős időben még inkább megnövekszik az asztmás betegek száma, legalábbis sokan szorulnak ilyenkor különféle kezelésekre és terápiára. A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy az eső miatt a pollenszemcsék „még kisebb elemekre hullanak szét”, amelyet még könnyebb belélegezni, így ezek felerősítik a tüdőt érintő betegségeket.

Tanulmányok igazolják, hogy a migréntől szenvedő személyek 70-80 százalékára nagyon is hatással van az időjárás. Bármilyen időjárás-változásra erőteljes fejfájással reagálnak. A legtöbb migréntől szenvedő személy akkor tapasztalja meg leginkább az erőteljes, lüktető fejfájást, amikor a nyári időszakban a magas hőmérséklethez magas páratartalom is társul.

Egyes kutatók szerint semmilyen összefüggés nincs az időjárás a különféle betegségek tüneteinek felerősödése között. A kutatók úgy vélik, hogy a meleg, nyári napokon sokkal jobb a kedvünk, így kevésbé foglalkozunk a betegségeinkkel. Ellenben télen vagy ősszel, amikor borongós az időjárás, több időnk van önmagunkkal, a fájdalmunkkal törődni, és ezekben a hónapokban többször is érezzük magunkat betegnek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*