Fiatal, lila inges férfi dohányfüstöt fúj ki a szájából, kezében egy égő cigaretta.

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a nikotin egy kábítószer és függőséget okoz. A nikotin a cigarettában található, amely nagyobb mennyiségben méreg, míg kisebb koncentrációban élvezeti stimulánsként működik.

A nikotin növeli a felszabaduló adrenalin hormon mennyiségét. Ennek eredményeképpen megnövekszik a vérnyomás és a pulzusszám is növekedni fog, valamint a vércukorszint is megemelkedik. Ha valaki dohányzik, akkor a napi nikotinadagoktól eleinte kipihentnek, felfrissültnek érezheti magát, bár ezt inkább az elvonási tünetek megszüntetése miatt érezheti, a nikotin ugyanis ingerlékenységet, fejfájást és szorongást okoz. A nikotin növeli az agyban a dopamin szintjét is, ami örömet okoz, de ez csak a drog addiktív hatásának köszönhető.

Sajnos sokan dohányoznak hazánkban, köztük sok testépítő is. Hallottam olyat is, hogy valaki csak azért dohányzik, hogy minél több testzsírtól megszabaduljon. A nikotinról valóban kimutatták, hogy megnöveli az anyagcserét, ami súlycsökkenéshez vezet, de csak azért fenntartani egy káros szenvedélyt, hogy karcsúbbak legyünk, több mint őrültség.

A nikotin étvágycsökkentő hatásáról is beszámoltak, azonban nem cigarettázni kellene, hanem sok-sok rostban gazdag táplálékot kellene helyette fogyasztani, amelyek szintén éhségcsökkentő hatással bírnak.

Amennyiben a nikotin valóban jó hatással van a zsírcsökkentésre, akkor naponta legalább 20-30 szálat kellene ahhoz elszívni, hogy látványos eredményeket érjünk vele. Remélem, minden dohányos testépítő elfogadja, hogy ez nem igazán jó választás.

A dohányzásnak teljesítménycsökkentő hatása is van. Márpedig ha valaki kidolgozott testet szeretne, akkor nem éppen erre a hatásra vágyik. A dohányzás miatt a légzésed sem lesz megfelelő, így nem tudsz elegendő oxigént sem felvenni, amelyre pedig nagy szükséged van nem csupán az edzésekhez, hanem az életben maradáshoz is.

A dohányzás a csontokat is veszélyezteti, vagyis törékennyé válnak. Ez pedig az edzőteremben nagy eséllyel okozhat sérülést, különösen akkor, amikor guggolásokat és más nehezen kivitelezhető gyakorlatokat végzel.

A testépítőknek fontos, hogy szép, kidolgozott legyen az izomzatuk és hibátlan legyen a bőrük. A cigarettában lévő káros anyagok negatívan hatnak az izomépítésre és a bőrt is csúnyává, öreggé teszik.

A dohányzás a tesztoszteronszintet is lecsökkenti, ami megint csak gátja lehet a zsírégetésnek és az izomépítésnek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*