Friss zöldségekkel teli salátát tartalmazó edényt mutat kezében egy nő.

Ma már annyiféle élelem közül lehet válogatni. A jó hír az, hogy az egészséges táplálkozás sem kerül több pénzbe, így érdemes mindenkinek mihamarabb áttérni erre. De mit is jelent egészséges táplálkozni? Most tíz étkezési szabályról olvashatsz, amelyek segítenek neked abban, hogy sokáig megőrizhesd az egészséged.

Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy mit is kellene enned, akkor a válaszom az, hogy fogyassz minél több növényi táplálékot. Ugyanis számos kutatás során azt a következtetést vonták le a hozzáértők, hogy ez a fajta étkezés jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, csökkenti a koleszterinszintet és a súlyvesztést is elősegíti.

Ha szeretnéd, hogy hús is szerepeljen az étrendedben, akkor mindenképp a sovány húsféléket részesítsd előnyben. Fogyassz csirke- és pulykahúst és egyél minél több halat.

Egyél minél több színes zöldséget, hiszen ezek tele vannak antioxidáns vegyületekkel, amelyek védelmet nyújtanak számodra a krónikus betegségekkel szemben, és ezek a zöldségek még a diétádat is megtámogatják.

Zárj ki az életedből minden olyan élelmiszert, amelyek tele vannak mindenféle tartósítószerrel és a szervezetedre káros anyagokkal. Helyette főzz mindennap valami fenséges ételt, így tudod is, hogy milyen összetevők vannak az adott ételben és meglátod, hogy a konyhában való tüsténkedés még szórakoztató és egy lazító tevékenység is, hiszen segít kicsit lenyugodni és kikapcsolni.

Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült táplálékokat vegyél magadhoz és amennyire csak tudod, kerüld el például a fehér kenyeret és a fehér lisztből készült élelmiszereket.

A feldolgozott élelmiszerek általában a bevásárlóközpontok közepén vannak elsősorban elhelyezve, vagyis ott, ahol az emberek többsége szeret sétálgatni, nézelődni, így óhatatlanul ezek a termékek kerülnek elsősorban a kosarukba. A friss táplálékok, a zöldségek, a gyümölcsök és a halak standjai általában a boltok azon részén vannak felállítva, ahol a vevők nem szeretnek tartózkodni. Márpedig jobban jársz, ha minél több feldolgozatlan élelmiszert vásárolsz, hiszen így az egészségedre is vigyázol, és még kevesebbet is fogsz költeni.

Tanulmányok igazolják, hogy az olajos halak – legfőképpen a szardínia – nagyon egészségesek, hiszen omega-3 zsírsavakkal vannak tele, de D-vitamin is található bennük. Márpedig az egészséges táplálkozás mind az omega-3 zsírsavat, mind a D-vitamint is tartalmazza.

Minden országnak megvan a maga hagyománya és kultúrája táplálkozás terén is. Ha magyar vagy, fogyassz minél több hazai terméket. Az emberi szervezet sokkal jobban tolerálja a hazai ízeket és táplálékokat, mint más országok feldolgozott és tartósítószerekkel dúsított élelmiszereit. Fogyassz minél több hazai friss idényzöldséget és -gyümölcsöt és minél több piacon vásárolt terméket. Legyen szó húsáruról, kenyérről, mézről, vagy más egyéb élelmiszerről.

Csökkentsd a só-, a zsír- és a cukorfogyasztást, helyette egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és diófélét, amelyek nagyon egészségesek és csak kevés kalóriát tartalmaznak.

Kerüld el azokat az élelmiszereket, amelyeknek az első három összetevője között a cukor szerepel. De akkor se vedd le a polcról, ha túl sok cukrot tartalmaz, vagy szinte csak cukorral, illetve egyéb mesterséges édesítőszerekkel van teli.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*