Irodai székében törzsfordítást végezt egy fiatal nő, kezeit a feje mögé kulcsolja.

Sokan végeznek ülőmunkát. A hosszú, órákon keresztül történő üldögélés azonban nem jó sem a gerincnek, sem a deréknak, sem a vállaknak, sem a nyaknak. Az izmok egy idő után merevvé, görcsössé válnak, már egy-két óra ülve végzett munkától is sajognak a végtagjaink és úgy érezzük „beszakad” a hátunk, a nyakunk pedig nem bírja el a fejünket. Ha sokat ülsz a számítógép előtt és úgy érzed, hogy nincs időd edzeni, akkor legalább napközben végezz el néhány gyakorlatot. Nem mondom, hogy ezzel olyan hű de sokat teszel az egészségedért, de a semminél azért jobb. És lássuk be, vannak és lesznek olyan emberek, akik egész egyszerűen nem értik meg, hogy miért olyan fontos a rendszeres testmozgás. Remélem, te nem ebbe a táborba tartozol! Hiszek benne, hogy előbb-utóbb rászánod magad a rendszeres testmozgásra, de addig is hajtsd végre ezeket a gyakorlatokat és meglátod, hogy a panaszaid is enyhülni fognak valamelyest. Minden gyakorlatot végezz el 6-8 alkalommal, persze később emelheted az ismétlésszámot.

Íme a 14 gyakorlat:

 1. Ülj a széken egyenes háttal. A fejedet óvatosan fordítsd el balra, majd nézz ismét előre, majd tekints jobbra. Ügyelj rá, hogy a mozdulataid lassúak és óvatosak legyenek.
 2. Emeld előre mindkét karodat, majd homoríts a hátaddal, közben a két kezeddel nyújtózkodj előre, mintha meg szeretnél érinteni valamit. Majd lassan emeld a fejed fölé mindkét kezed, érezd, ahogyan a hátizmaid megfeszülnek.
 3. Ülj a széken egyenes háttal, az alkarodat fektesd a szék karfájára. Nyomd le mindkét alkarodat teljes erőből, közben számolj el hatig. Kis lazítás után jöhet a következő menet.
 4. Ülj ismét egyenesen, karjaidat lógasd lefelé, majd húzd hátra a vállad. Majd hajtsd előre a fejed, az álladdal próbáld megérinteni a mellkasodat. Aztán döntsd hátra óvatosan a fejed és nézz felfelé.
 5. Még mindig maradj ülve, a jobb kezeddel közelíts a bal lapockád felé, majd a bal kezeddel nyomd lefelé a bal könyöködet. Ismételd meg a másik karoddal is a gyakorlatot.
 6. Ülj egyenesen a széken, a két lábadat szorosan zárd össze. A két tenyeredet tedd a combjaid alá. Vállaidat húzd felfelé, de ügyelj arra, hogy közben mindkét karod egyenes maradjon. Közben a combjaidat feszítsd lefelé, a szék irányába.
 7. Ülő helyzetben nyújtsd ki mindkét lábadat, hogy azok előre nézzenek. Hajolj előre, érintsd meg a sípcsontodat, majd kissé dőlj hátra és nyújtsd mindkét kezed a magasba.
 8. Maradj ülve, fogj a két lábad közé egy tárgyat, ez lehet a papírkosár vagy egy labda. Emeled fel a lábaidat, majd engedd le a talajra.
 9. Állj fel és állj terpeszállásba. Mindkét karodat enyhén hajlítsd be, majd próbálj meg párat körözni a vállaiddal.
 10. Maradj terpeszállásban. Egész törzseddel hajolj balra, fordulj a kezed irányába, majd vidd be magad elé középre a kezedet, aztán lendítsd óvatosan a magasba. Végezd el a gyakorlatot a másik irányba is.
 11. Hajlítsd be mindkét karodat vállmagasságban, majd húzd hátrafelé őket, hogy a lapockáid közelítsenek egymáshoz. Húzzál kettőt, majd két oldalra nyújtsd ki mindkét karodat és lendítsd meg azokat szintén kétszer.
 12. Álló helyzetben kissé hajlítsd be mindkét térdedet, majd menj le guggoló pozícióba. Ebből a gyakorlatból is csinálj meg néhányat.
 13. Ülj vissza a székre, majd egyik lábadat vesd át a másikon. A felül lévő lábat feszítsd meg, majd számolj el hatig. Ezután lábcsere követezik.
 14. Végül ülj a széken egyenesen, lélegezz mélyeket és hangolódj rá újra a munkára!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*