Csoportos piláteszóra mosolygós fiatal lányokkal.

Ahogy idősödünk, testünk veszít a hajlékonyságából. Ha nem mozgunk és semmit sem sportolunk, akkor előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy egyre nehezebben tudunk olyan feladatokat ellátni, amihez hajlékonyság és ruganyosság szükségeltetik. Nehezebben veszünk fel bármit a padlóról, vagy már odáig is elfajulhat a helyzet, hogy a cipőnket sem tudjuk bekötni. Aki idáig eljut, valószínűleg soha nem foglalkozott az egészségével, vagyis soha nem sportolt életében semmit. Márpedig nagyon nagy szükségünk van arra, hogy hajlékonyak legyünk, hiszen minél flexibilisebbek vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a különféle mozgásokat nagy kiterjedésben tudjuk elvégezni. Amennyiben az ízületeink rendben vannak, akkor a mozgásunkkal sem lesz problémánk, és amennyiben az izmaink is rendben vannak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy jó ideig még ruganyosak maradunk. A stretching egy angol szó, amelynek jelentése nyújtás. Az izmainkat nyújtani szükséges ahhoz, hogy kellően lazák tudjanak maradni. Mikor érdemes a nyújtásokat végezni? Bemelegítéskor mindenképp, de gyakorlatok közben, például súlyzós edzésnél is érdemes nyújtásokat végezni, és az edzés befejezésekor is hasznunkra válhat mintegy levezetésképpen.

Bennünket, nőket egész életünk folyamán megtréfálnak a hormonok. Már kamaszkorunktól kezdve ki vagyunk nekik szolgáltatva, majd következik a terhesség. A másállapot alatt bekövetkező hormonváltozások szintén nagyban befolyásolják a viselkedésünket és a lelkiállapotunkat. A hormonok a havi ciklus idején és a menopauza időszakában is képesek hangulatunkra rányomni a bélyegét. A menstruáció előtt és alatt nem pusztán a kedélyállapotunk zuhanhat a mélységekbe, hanem fizikai erőnlétünk is alaposan lecsökkenhet. Egy kutatás során női sportolókat vizsgáltak. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy az atléták a ciklusuk második hetében sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint például a ciklus utolsó szakaszában. A ciklus végén ugyanis jelentősen lecsökken az ösztrogénszint. Az ösztrogén egy női nemi hormon, amely többek között szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában. Amikor ez a hormon csak kis mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor az edzésünk minősége sem lesz tökéletes, hiszen ilyenkor nem mennek olyan gördülékenyen a gyakorlatok, nem olyan jó a mozgás intenzitása, mint egyébként, és még azok sem biztos, hogy örömmel edzenek, akik máskor igencsak nagy hajlandóságot mutatnak arra, hogy karban tartsák a testüket.

A menopauza egy kritikus időszak a legtöbb nő számára. A változó korú nőket a felborult hormonháztartás miatt több egészségügyi probléma is fenyegeti, hiszen lelassul az anyagcseréjük, és ez, mint tudjuk, elhízáshoz vezethet. A gyarapodó kilók pedig számtalan betegséget okozhatnak. A rendszeres testmozgás segítség nyújt abban, hogy az anyagcsere ismét megfelelően legyen képes működni, így a nem kívánt zsírpárnácskákat is elkerülhetjük. Emellett az egészséges táplálkozásra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Nagyon lényeges, hogy a szervezetünknek minden szükséges vitamint és ásványi anyagot meg kell adni ebben a nehéz időszakban. Az egészséges életmódot célszerű már jóval a változókor előtt elkezdeni, hiszen így elkerülhetővé válik az elhízás, sok-sok betegség, és a lelket érintő terhelések is sokkal könnyebbnek tűnnek, ha valaki odafigyel arra, hogy milyen táplálékot vesz magához, ha rendszeresen sportol, vagyis vigyáz az egészségére és gondosan ügyel a megjelenésére. Hiszen sok nő azért zuhan magába a menopauza közeledtével, mert a klimax alaposan megváltoztatja őket, mely változások miatt már nem érzik magukat nőnek, amikor a tükörben megpillantják magukat. Ezért is érdemes rendszeresen edzeni, mivel növeli az önbizalmat, tartást ad, és aki ki van békülve önmagával, nem engedi, hogy a menopauza folyamata gyökeresen megváltozassa őt magát vagy az életét.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*