Kidolgozott izomzatú testépítő bicepszre gyúr kézi súlyzóval.

Aki testépítésre adja a fejét, gyakran nem rendelkezik kellő információval, vagy nem jó forrásokból gyűjti össze a testépítéssel kapcsolatos ismereteit, vagy türelmetlen és gyors, azonnali eredményeket szeretne elérni, vagy pedig nem megfelelő hozzáállással kezd neki a testépítésnek. Ugye te nem szeretnél a testépítőknek ezen csoportjába tartozni? Amellett, hogy nem helyesen vágsz neki életed egy új szakaszának és téves információkból táplálkozol, még az egészségedet is veszélyezteted. Hogyan és miért? Nos, ha nem szeretnéd, hogy az egészséged károsodjon, eredménytelen legyen a testépítésed és ennek kísérőjeként az önbizalmad is megcsappanjon, akkor íme három tanács, amelyeket nem árt betartanod, ha helyesen szeretnéd az izomtömegedet növelni, és nem akarod, hogy az egészséged lássa kárát.

A testépítéssel az izomsejtek térfogatát szeretnéd növelni, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen táplálékot veszel magadhoz, mikor, hogyan étkezel, és hogyan edzel. Testépítés során szükséged van fehérjékre, szénhidrátra, vitaminokra, ásványi anyagokra, de emellett gondoskodnod kell a megfelelő mennyiségű zsír beviteléről is.

Azok a testépítők, akik a naturál vonalat követik, a fehérjeszükségletük körülbelül 1,5-2,0 gramm testsúlykilogrammonként. Ennél többet nem ajánlatos fogyasztani, mert először is semmi szükség rá, másodszor pedig a vese annyira megterhelődik, hogy ezzel az egészségedet veszélyezteted. A cukorfogyasztásnál tartsd magad kontroll alatt, és az sem mindegy, milyen cukrot fogyasztasz és mikor. A reggelid és az edzést követő étkezésed során egyél egyszerű, magas glikémiás indexű cukrokat, míg napközbeni táplálékaid leginkább komplex, alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátok legyenek. Edzés alatt ne egyél semmiféle cukrot, még energiaitalt sem ihatsz, hiszen ekkor használod fel az energiaraktáradat, ami az izmaidat szinte növekedésre buzdítja. Edzés után már bátran ehetsz újra szénhidrátot. A naturál testépítésben mindig törekedj arra, hogy a bevitt zsír egyik fele telítetlen, míg a másik fele telített legyen. Az sem optimális, ha csak az egyiket, vagy csak a másikat fogyasztod. Még arra is ügyelj, hogy egyszerre ne fogyassz zsírokat és szénhidrátot, mert így könnyen és gyorsan feltöltődhetnek a zsírraktáraid. Fontos, hogy odafigyelj a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra, hiszen ez egyrészt felpörgeti az anyagcserédet, másrészt könnyebben felszívódnak az ételek, harmadrészt pedig sokkal több táplálékot veszel magadhoz testépítőként, így törekednek kell arra, hogy a napi táplálékod változatos is legyen, ne csak a mennyisége legyen hatalmas.

A második csapda, amibe belekerülhetsz, hogy nem edzed a hasizmaidat, mert úgy érzed, hogy erre testépítőként semmi szükséged sincsen. Nagyon tévedsz! Éppen hogy erősítened kell hasad izmait, hiszen fontos, hogy a helyes tartást ne csupán a hátizmaid, hanem a hasizmaid is segítsék. Ha nagy súllyal végzel gyakorlatokat, abban is kiemelkedő szerepet játszanak a hasizmok, illetve a guggolásoknál is hasznodra válik a kidolgozott hasad, hiszen sokkal biztonságosabban és nagyobb súlyokkal leszel képes erre, mintha csak zsírból állna a pocakod.

A harmadik kelepce a hiú ábrándok kergetése. Sokan ott rontják el a testépítést és esnek túlzásokba, hogy kiválasztanak maguknak egy példaképet, és elhatározzák, hogy márpedig ők x idő múlva pont úgy fognak kinézni. Egy vékony csontozatú egyén nehezebben ér el sikereket a testépítésben, természetesen nekik sem lelhetetlen, hogy elérjék a céljaikat, de reálisnak kell maradniuk – a testi adottságaikat figyelembe véve. Ha átesel a ló túlsó oldalára és az eredménytelenség láttán olyan tiltott szerekhez fordulsz, amelyek felgyorsítják izmaid növekedését, akkor pedig saját magad ellenségé válsz, hiszen kockáztatod a korábbi kemény edzésedet és az egészségedet is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*