Kék színű kettlebellre helyezi egyik lábát egy kék edzőcipőt viselő nő.

Vannak napok, amikor úgy érzed, hogy az egész világ összeesküdött ellened és képtelen vagy a terveid és a céljaid megvalósítani? Néha akkor sem tudsz eleget tenni az edzésterveidnek, ha azokat nagyon akarnád? Vannak olyan időszakok az életedben, amikor nem a világegyetem a legnagyobb ellenséged, hanem te, saját magad? És persze vannak olyan napok is, amikor maga az élet avatkozik közbe és ezért nem tudsz az edzésre időt szakítani?

Most néhány olyan tényezőről olvashatsz, amelyek nagyon könnyen befurakodhatnak az életedbe és nagyon gyorsan szabotálhatják az egészséges életmódod. Tippeket is olvashatsz, hogyan küzdj ezek ellen a szabotőrök ellen és mit tegyél, hogy ne hiúsítsák meg a terveid.

A stressz, a mindennapi feszültség bizony észrevétlenül és gyakran bekúszhat az életünkbe. Hiszen a munkahelyen teljesíteni kell a határidőket, a gyerek egyik pillanatról a másikra lebetegedhet, és az ilyen feszültséggel teli napokon úgy érezhetjük, hogy az edzésre már képtelenek vagyunk időt szakítani és erőnk, energiánk sincs hozzá. Ha tényleg úgy érzed, hogy minden kötél szakad, és nem tudsz aznap edzeni, legalább tegyél egy húszperces sétát. Így két legyet is üthetsz egy csapásra. Hamarosan megnyugszol, a depresszió nem fog a hatalmába keríteni és még az egészségedért is tettél valamit.

Sokszor esett szó arról, hogy sokan milyen könnyen feladják az új, egészségesebb életmódjukat. Jön az első kudarc és az amatőrök azonnal be is dobják a törülközőt. Tudod miért van ez? Ezek a személyek azt gondolják, hogy tíz-húsz évig szabadon megtehettek bármit a testükkel, amely egy-két hét edzést követően olyan lesz, mint amelyet az álmaikban elképzeltek. Ez nem így működik. Ha valaki a tunya életmódot követően rendszeresen elkezd edzeni, akkor legalább hat teljes hétnek kell eltelnie, hogy bárminemű változást észleljen magán. Ezért nem lenne szabad senkinek sem feladni az edzésterveit, hanem türelmesnek és kitartónak kellene lennie.

A váratlan élethelyzetekhez sokan képtelenek alkalmazkodni. Pedig az élet minden területén rugalmasnak kell lennünk. Ha éppen valamilyen váratlan esemény miatt nem tudsz aznap edzeni, akkor sem dől össze a világ. Nézzük, hogy mit tehetsz. Amennyiben egészségesen táplálkozol, rendszeresen edzel, és eleget alszol, akkor nem dől össze a világ, ha egy-két edzés kimarad. De ha nagyon aggódós vagy egy-egy kiesett nap miatt, akkor pótold be az edzés nélküli napokat, így a lelkiismereted is megnyugszik, és nem fogod azt érezni, hogy a váratlanul közbejött dolog miatt elhanyagoltad a tested, az egészséged. De semmiképpen se idegeskedj, sokkal inkább légy rugalmas és őrizd meg a jókedved!

A negatív belső hangokat is jobb, ha elhessegeted magadtól, mert ezek is gátjai lehetnek annak, ha nem rendszeresen látogatsz el az edzőterembe. Ha azt mondod állandóan magadnak, hogy túl lusta vagyok, vagy én soha nem leszek csinos, vagy vesztes vagyok, vagy mi az az egy edzés egy héten, akkor előbb-utóbb el is hiszed a belső hangnak ezeket a valótlanságokat, és olyannyira lecsökken az önbizalmad, hogy már csak idő kérdése, amikor végleg felhagysz a sportos életmóddal. Módosíts a hozzáállásodon. Amikor a belső hang azt suttogja, hogy nincs kedved edzeni, akkor gyorsan mondd hangosan az ellenkezőjét. Elég nagy erőfeszítés szükségeltetik hozzá, de hidd el, megéri. Minden alkalommal, amikor sikerül magad rávenni magad az edzésre, lepd meg magad valamivel. Minél többet gyakorlod a pozitív gondolatokat és legyintesz a negatívakra, annál erősebb leszel, és így még motivált is maradsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*