Skandináv stílusban megterített asztal égy főre.

Tudtad, hogy léteznek olyan étkezési szertartások, amelyektől fizikailag és lelkileg is jobban érezheted magad? Természetesen az is lényeges, hogy egészségesen készítsd el az ételeidet, de az étkezésnek is már-már szertartásosnak kell lennie, vagyis meg kell adni a módját.

Bizonyára sok olyan filmet láttál már, amikor étkezés előtt a család hálát adott az asztalra került és az elfogyasztani kívánt ételért. Ma ez már csak a nagyon vallásos családokban szokás, pedig fontos lenne az étkezés előtti imádság, hiszen ez egyfajta hála kifejezése, amiért egyáltalán étel kerülhetett az asztalra, ami azt bizonyítja, hogy a családnak nem kell nélkülöznie, éheznie. A hála mint érzés bizonyítottan segít leküzdeni a depressziót, segít megtalálni a belső békénket és hihetetlen kellemes érzést kelt bennünk.

A táplálkozási napló is egy jó lehetőség, hogy egészséges maradj. Hiszen így nyomon tudod követni, hogy nap mint nap milyen ételeket veszel magadhoz, és így könnyedén meg tudod állapítani, hogy egyes ételek milyen hatással vannak a kedélyállapotodra. Ha egyes ételeknél azt tapasztalod, hogy stresszesebb vagy tőle, mert mondjuk negatív hatással van az emésztésedre, akkor ennek a tápláléknak a kiiktatásával ismét kiegyensúlyozott lehetsz érzelmileg, ami ismét csak a mentális egészségedet szolgálja. Ezzel a módszerrel azt is nyomon tudod követni, hogy aznap ettél-e elegendő rostot, vagy elegendő vitamin és ásványi anyag került-e a szervezetedbe. Azt is meg tudod tekinteni, ha túl sok kávét ittál. Köztudott ugyanis, hogy a túl sok koffein nem nyugtató hatást gyakorol az emberi szervezetre, hanem éppen ellenkezőleg. Feszültséggel és akár még fejfájással is számolnod kell, amelyek nem éppen a legjobb módjai annak, hogy lelkileg is jó állapotban legyél.

Ahhoz, hogy mentálisan jól érezd magad az is lényeges, hogy lassan és komótosan étkezz és alaposan megrágd az ételt. Sajnos manapság az emberek többsége számára az étkezés nem egy csendes szertartás, hanem csak egy időpazarló tevékenység, vagyis csak gyorsan bekapnak valamit. Pedig ez a rossz szokás a lelkünknek sem tesz jót. A lassú étkezés az emésztésre is kedvező hatást gyakorol, nem beszélve arról, hogy így sokkal jobban élvezzük azokat az ételeket, amelyeket magunkhoz veszünk, hiszen így minden egyes falatnak az ízét és az aromáját is érezzük, érzékeljük. A komótos táplálkozás enyhíti a stressz tüneteit, és az agyunk is „szabadságra mehet”, amíg étkezünk, nem kell a nap következő gyorsan elvégzendő teendőire összpontosítania.

A csendnek és az étkezésnek szorosan össze kellene fonódnia. Amellett, hogy alaposan megrágod az ételt és kifinomult érzékekkel az étel illatára és ízére is koncentrálsz, az is nagyon lényeges, hogy közben teljes nyugalom vegyen körül. Ne olvass újságot, ne nézz tévét, hiszen így nem tudsz a kulináris élményekre fókuszálni. A csendben történő étkezés során csak te vagy és az étel, ami azért is nagyon lényeges, mert így arra is jobban tudsz figyelni, hogy mennyi ételt veszel magadhoz. Így jobban nyomon tudod követni a tested jelzéseit, vagyis tudni fogod, mikor kell abbahagynod az evést, és nem fogod túlenni magad, ami szintén pozitívan hat majd a lelkiállapotodra.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*