Hidas jógagyakorlat kinn, a természetben.

A mozgás minden formája jót tesz az egészségünknek, különösen a szív- és érrendszernek. Azonban léteznek speciális gyakorlatok, amelyek egy-egy egészségügyi problémára nyújtanak megoldást. Ha állandó vizelési inger gyötör, nem kell beletörődnöd, mert vannak olyan jellegzetes gyakorlatok, amelyek segítenek abban, hogy ne kelljen állandóan a mosdóba rohannod. A medencefenék-gyakorlatok segítenek megerősíteni a szalagokat, az izmokat és az idegeket, amelyek a végbél és a húgyhólyag egészséges működését támogatják meg. Ezeknek az izmoknak a megerősítése javítja a húgyhólyag funkcióit, csökkenti az inkontinencia kialakulásának kockázatát. Azoknak a személyeknek is ajánlott a gyakorlatok rendszeres végzése, akik eme problémájukra valamilyen gyógyszert szednek. A gyakorlatok végzése előtt végezz mindig néhány Kegel-gyakorlatot, vagyis feszítsd meg a kismedencei izmaidat, aztán lazítsd el azokat.

Az első gyakorlathoz keress egy falat és feküdj le a közelében, vagyis azzal szemben. A két lábad támaszd a falnak, a két kezed pedig nyújtsd ki oldalra magad mellé. A két tenyered nyugodjon a padlón. Hunyd be a szemeidet és lélegezz jó mélyeket. Ez a gravitációs póz lehetővé teszi, hogy a kismedencei izmok teljesen ellazuljanak.

A második gyakorlathoz állj fel, de maradj a fal mellett, mert most a guggolás következik. Támaszkodj háttal a falnak, vegyél egy mély lélegzetet, majd csússz kicsit lejjebb, mintha csak egy széken ülnél. Csak a medencefeneked és a hátad érintkezzen a fallal. Tartsd így meg magad 10 másodpercig, közben feszítsd meg az izmaidat, majd emelkedj vissza a kezdeti pozitúrába és jöhet a lazítás. Ez a gyakorlat nem csupán a medencefenék izmait képes megerősíteni, de azt is lehetővé teszi, hogy jobban tudd irányítani a hólyagod működését.

A következő medencefenék-gyakorlathoz feküdj le a hátadra. A hát alsó részéhez tegyél egy párnát vagy egy összegöngyölt törülközőt. A két karod nyújtsd a fejed irányába, de össze is kulcsolhatod azokat, azonban mindenképpen legyenek a talajon. A két lábad is legyen kinyújtva, a két lábfejed nézzen egymás irányába. Most csak annyi a dolgod, hogy mélyeket lélegzel, megfeszíted, majd elernyeszted az izmaidat. Csináld ezt a gyakorlatot 5-10 percig. Ez a gyakorlat is a medencefenék izmait erősíti meg.

A negyedik, egyben utolsó gyakorlathoz menj le hídba. Amikor felemeled a csípődet a padlóról, vegyél egy mély lélegzetet, majd feszítsd meg a medencefenék izmait. Maradj így tíz másodpercig, majd ereszkedj vissza a padlóra, fújd ki a levegőt és lazítsd el az izmaidat. Ismételd meg a gyakorlatot legalább tízszer. Ez a gyakorlat abban segít, hogy eltűnjön a vizelési inger, pontosabban csak akkor jelentkezzen, amikor valóban ürítened kell a mosdóban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*