Friss borsmentából kis csokor, mellette borsmenta-illóolaj és egy gerezd citrom.

Egyike voltam azoknak, aki nagyon nem bírta a kinti hőséget. Ilyenkor ugyanis melegem volt, rettentő módon izzadtam, nyűgös voltam, nagyon hamar elfáradtam. Mit ne mondjak, nem voltam ilyenkor ebben a formámban nagyon édes és aranyos. Viszont sok minden megváltozott az életemben, már ami a nyárhoz való viszonyomat illeti. Többek között nem idegesítem magam, hogy „jaj, én úgy utálom a hőséget, mikor lesz már vége”, hanem teszek az ellen, hogy élvezzem a meleget, hiszen a meleg az jön, én maradok, tehát nekem kellett változnom, változtatnom, hogy kibírjam, hogy túléljem a rekkenő hőséget és a kánikulai napokat.

Nyáron sok – mit sok, rengeteg – folyadékot képes vagyok meginni. Ez főként vizet vagy citromos vizet jelent nálam, de mindig rakok egy-két mentalevelet is a poharamba. Először megiszom a vizet, majd elrágcsálom a mentalevelet. Ugyanis a menta nagyon egészséges, és az egyik olyan nagyszerű gyógynövény, amely segít túlélni és átvészelni a nyarat. Amellett, hogy hűsítő hatása van, rendben tartja az emésztést és megszünteti a bőrirritációt.

Bárhová is mégy nyáron, mindig legyen borsmenta-illóolaj a táskádban. Ebből az illóolajból –persze mindenképpen olyat vegyél, amelyet belsőleg is lehetséges használni, fogyasztani – mindig tehetsz egy-két cseppet az italodba, akárhol is vagy éppen. Mindamellett egy remek frissítő is. Jobb, mint bármelyik parfüm. Csak cseppents egy cseppet az egyik csuklódra és dörzsöld hozzá a másik csuklódat is. Ha a nyári kánikulában megfájdul a fejed, akkor vizezz be egy papír zsebkendőt, majd cseppents rá egy-két borsmenta-illóolajat, amelyet helyezz aztán a homlokodra vagy a halántékodra. Hamarosan nyoma sem lesz a fő fájdalmának.

A Tigris balzsamot mindig előszeretettel használtam gyermekkoromban, aztán valahogy megfeledkeztem róla. Mígnem tavaly vettem egy tégellyel, és a nyári napokon ezzel kentem be a nyakamat, hogy kicsit lehűtsem magam. Áldom is magam érte, hiszen ez a balzsam valóban remekül frissít és élénkít. Ez a hatása pedig a benne lévő kámfornak, borsmentának, szegfűszegnek, fahéjnak és eukaliptusznak köszönhető.

Végezz hűsítő légzőgyakorlatot, avagy hűtsd le magad, a testhőmérsékletedet hűsítő légzéssel. Ülj le kényelmesen, egyenes derékkal. Göngyölítsd össze a nyelvedet, majd lélegezz szájon keresztül és az orrodon keresztül fújd ki a levegőt. Ismételd meg ezt a fajta légzési technikát ahányszor csak tudod. A nagy hőségben ez egy nagyon fontos légzési technika, hiszen nemcsak a testre, hanem az elmére is hűsítő hatással van. Emellett nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szomjúságot és ellazítja az izmokat. Nem végezhetik azok, akik asztmában vagy más légzőszervi problémától szenvednek, de az alacsony vérnyomás és a szívproblémák is kizáró oknak számítanak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*