Egy csésze tea mellett csokis keksz és csokidarabka, mellette őszi falevelek az asztalon.

Ősszel egyre kevesebben éreznek motivációt a testmozgásra. Annak ellenére, hogy egyre nehezebben tudják begombolni a nadrágjuk gombjait, vagy sokszor úgy érzik, hogy a felsőjük mintha kicsit összement volna a mosásban. Ősszel sok tényező miatt lehet súlygyarapodásod. Ha ezekkel tisztában vagy, talán így jobban tudsz védekezni ezek ellen és nem leszel a saját magad ellensége, vagyis nem szedsz fel tavaszra plusz tíz kilogrammot.

Ahogy odakint lehűl a levegő, egyre kevesebben éreznek késztetést a szabadban történő mozgásra. Érthető, hiszen hideg van, esik az eső és a szél is fúj. Nyáron több kalóriaégető tevékenységet végeztél, hiszen rendszeresen edzettél, sportoltál a szabadban, sokat kerékpároztál, de lehet, hogy csak úgy gyalogosan jártad a várost, mert az mennyire jólesett. Ősszel sokan szeretnek a jó meleg lakásban a kanapén elterülni és tévét nézni. Viszont ilyenkor előkerülnek a nassolnivalók is, az egészséges zöldségek és gyümölcsök pedig feledésbe merülnek. Mit tehetsz ez ellen? Ősszel is vedd rá magad a kinti sétára, futásra. Néha pattanj biciklire. Közeleg a tél. Fogj össze néhány barátoddal és tervezzétek meg, hogy milyen szabadtéri téli sportot fogtok űzni.

Ősszel és télen több ünnep van, mint a melegebb évszakokban. A bulikban pedig aztán végképp nem szeretnénk a fogyókúránkra gondolni, hiszen ki szereti magát sanyargatni, amikor mindenki más örül és sugárzik a boldogságtól? Pedig ha egész héten lelkiismeretesen számolgatod a bevitt kalóriákat és hétvégente habzsi-dőzsi bulikban veszel részt, akkor nem várhatod el, hogy kevesebbet mutasson alattad a mérleg. Ráadásul ha mindig sok, az egészségével mit sem törődő emberrel vagy körülvéve, nagy rá az esély, hogy fittyet hánysz a szabályaidra és minden alkalommal degeszre eszed magadat. Mit tehetsz? Természetesen menj és bulizz, de mindig tartsd a mértéket. Nyilván a házigazdát nem lehet mindig rávenni, hogy egészségesebb menüt is szolgáljon fel, de akkor neked kell erősnek lenned, megvívnod a benned lakozó kisördöggel és csak annyit enni, amennyit megengedhetsz magadnak.

Ősszel sokan lesznek feszültek, idegesek, stresszesek, ezért sok-sok sós, fűszeres és cukros ételt esznek, mert ezektől pillanatnyilag jól érzik magukat. Aztán ráállnak a mérlegre és még depressziósabbak lesznek. Beindul egy ördögi kör, amelyből csak nagy nehezen lehet szabadulni. A megoldás az lehet, hogy a finom falatokat sem vonod meg magadtól, de ezekre a finomságokra csak jutalomként és ne főételként tekints. Ráadásul minél több zöldséget eszel, annál kevésbé kívánod az édességeket és még egészséges és karcsú is maradsz.

Ha ősszel keveset alszol, a szervezetedben csökkeni fog a leptinszint, amely megnövelheti az étvágyat, ez szintén okozhat súlygyarapodást. Ha úgy érzed, hogy felborult a bioritmusod és csak nehezen tudsz elaludni, vess be különféle praktikákat, hogy mindennap legalább 7-8 órát tudj aludni, pihenni, mert különben egyre csak nőni fog az étvágyad és ezzel együtt a súlyod is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*