Csoportos fitneszóra: guggolás előre nyújtott kezekkel.

Fiatalodni sok mindennel lehet. Van aki a kozmetikai és szépítő kezelésekben hisz, más úgy gondolja, hogy az elegendő folyadékfogyasztás is segíthet, míg mások az egészséges táplálkozás fiatalító erejében bíznak. Azonban léteznek olyan fitneszgyakorlatok is, amelyek szintén képesek lassítani az öregedési folyamatokat. Persze mindenféle mozgás segít a fiatalodásban. Ezzel kapcsolatban kutatások is folytak. Az egyik ilyen kísérlet során egerekkel kísérleteztek. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik egércsoportnak különféle „sporteszközöket” – labirintus, mókuskerék stb. – tettek az élőhelyükre, míg a másik csoport egerei nem kaptak ilyen fitneszeszközöket. A mozgáshiány miatt ezek az egerek hamarabb elhíztak, elveszítették a szőrüket majd az életüket is, míg a fitt és sportos egerek a nap egy részét azzal töltötték, hogy alaposan megmozgassák a végtagjaikat.

A testmozgás tehát segíthet az egészségünk megőrzésében, de még a stresszoldásban is, továbbá erősíti a szívet, minimalizálja a gyulladást, csökkenti a depresszió kockázatát és növeli a csontok és az izmok erejét. Most következzen néhány olyan gyakorlat, amelyet szintén beilleszthetsz az edzéstervedbe, hiszen ezzel is késleltetheted az öregedési folyamatokat.

Vegyél fel először egy kitörés pózt, majd ereszkedj le a talaj irányába, ameddig csak tudsz. Majd kezdd el a bal lábad hátrafelé kinyújtani, de közben lazítsd el az izmaidat. A két karod emeld a magasba a fejed fölé, a két tenyered kulcsold össze és nyújtózkodj felfelé a plafon irányába. Tartsd így meg magad 5 számolásig, majd végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Állj egyenesen, vegyél fel kisterpeszt. Kezdj el lefelé guggolni, közben a hátad és a nyakad tartsd egyenesen. A két kezed nyújtsd ki egyenesen magad elé, majd pedig lazán kulcsold össze. Nyújtózkodj előre, ameddig csak tudsz. Számolj el magadban tízig, majd menj vissza a kezdeti pozitúrába. Várj egy-két másodpercet, majd ismételd meg a gyakorlatot.

Helyezkedj el plank pozícióba, de most az oldaladon feküdj. Majd hajlítsd be a jobb kezed, mintha csak könyökölnél. A másik kezeddel is vegyél fel egy ilyen pózt. A két lábad legyen egyenesen kinyújtva és tartsd azokat szorosan egymás mellett. Számolj el ötig, majd végezd el a gyakorlatot a másik oldaladon fekve is.

Az utolsó gyakorlathoz állj kisterpeszben. Egy olyan gumiszalagra lesz szükséged, amelynek végébe bele tudod a lábfejedet helyezni. Tedd a gumiszalag végébe a bal lábfejed, majd a másik végébe a másikat. A két kezed legyen a csípődön. Most kezdd el a bal lábad oldalirányba emelni, amennyire csak tudod. Tartd így magad tíz másodpercig, majd következhet a másik lábad is.

Ezek a gyakorlatok megfiatalítanak, hiszen minden izmodat és ízületedet alaposan átmozgatják. Persze ezek csak kiragadott gyakorlatok, rengeteg olyan más fitneszgyakorlat is létezik, amely alkalmas a fiatalos test megőrzésére.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*