Fémből készült rugós marokerősítő eszköz egy férfi kezében.

A férfiak egy részének nem szükséges külön edzeni az alkarját, mert mindenféle tréning nélkül szép, kidolgozott és erőtől duzzadó alkarral rendelkeznek. Másoknak viszont az alkar kidolgozottságát csak külön az alkarra irányuló erősítéssel képesek elérni. De miért olyan fontos az alkar edzettsége és egyáltalán mi a funkciója? Az alkar két legfontosabb feladata a csukló mozgatása és a szorítás. Az alkar feszítőizmait erősíteni lehet például a csuklófeszítéssel, míg a hajlítóizmokat a csuklóbehúzás acélozza meg leginkább. Persze nem csupán ez a két gyakorlat létezik, nagyon sok feladatsor közül válogathatsz, ha az alkarodat szeretnéd fejleszteni. Amennyiben rendszeres látogatója vagy az edzőteremnek, akkor mindig az edzés végére hagyd az alkarerősítő feladatokat, hiszen ha az edzés során legyengül az alkarod, akkor a nagyobb súlyokat a kezedbe sem bírod venni, és akkor hiába lesz kidolgozott a karod alsó része, ha a többi izomcsoportod sehová sem fejlődik.

Az alkarodat tehát fejlesztheted a csuklóbehúzással, a csuklófelhúzással, a marokerősítéssel és a kézerősítéssel, amihez jó választás a Powerball. A csuklóbehúzással legfőképpen az alkar belső oldalán található hajlítóizmok terhelődnek. Ezt a gyakorlatot otthon és edzőteremben is végezheted. Ülj le egy padra vagy székre. Az alkarodat helyezd úgy a combodra, hogy az lelógjon a térdednél. Vedd a kezedbe a kézisúlyzódat úgy, hogy a kezed tenyérrel felfelé legyen. Kezdd el mozgatni a csuklódat és a súlyzót emeld olyan magasra, amilyen magasra csak tudod. Ebből a gyakorlatból akár húszat is elvégezhetsz.

A csuklófelhúzás ugyanazon a tematikán alapszik, mint a csuklóbehúzás, csak itt a tenyered nem felfelé, hanem lefelé néz és ez az alkar külső oldalán lévő hajlítóizmokat dolgoztatja meg. Az ismétlések száma itt is legyen legalább húsz.

A marokerősítés az alkart, a markot és a fogást erősíti. Miért van erre szükség? Ennek nagyon egyszerű a magyarázata. Biztos jártál már úgy, hogy az edzésed során elkezdtél végezni egy bizonyos gyakorlatot, amiből még többet is csináltál volna, ha tudtad volna még markolni, szorítani a súlyt. A marokerősítő gyakorlat lehetővé teszi, hogy ilyen malőr ne következzen be. Nagyon sok olyan marokerősítő eszköz létezik, amely az alkar mellett az ujjakat és a fogást is képes erősíteni. Ilyen például a gumigyűrű, a gumikarika vagy a rugós marokerősítő.

A Powerball vagy más néven giroszkóplabda a csuklót, az ujjakat, az alkar izomzatát és a szorítást tréningezi. Ez a labda először Tajvanon vált népszerűvé, majd az egész világon teret hódított. A labdának két fontos része van: a rotor és a külső burok. A rotor pörgetése egyre nagyobb ellenállást gyakorol az ujjakra, a kézre, a csuklóra és az alkarra. Emellett a normális vérkeringést is elősegíti, ami hatékonyan képes csökkenteni a fáradtságot.

Az alkar edzettségéhez legalább három fajta gyakorlatot végezz, és figyelj az ismétlésekre. A legjobb, ha húsz alatt meg sem állsz, de akár harmincra is felviheted az ismétlések számát.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*