Rostban gazdag élelmiszerek: mogyorófélék, hüvelyesek és csírák.

Amennyiben valaki nem eszik elegendő rostot, úgy székrekedéssel kell számolnia. Ha ilyen jellegű problémáid vannak, biztos lehetsz benne, hogy a szervezetednek több rostra lenne szüksége. A megfelelő rostbevitel nagyon lényeges, hiszen szerepet játszik a testsúlycsökkenésben, de jelentősen képes lecsökkenteni a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Mindezek mellett a hormonok működésére is kedvező hatással van.

Lehet, hogy kínos a székletről beszélni, azonban ha nem eszel elegendő rostot, tudnod kell, hogy a széklettel is gondok lesznek. Vagyis hiába nincs székrekedésed, de ha kicsit, keveset és keményet ürítesz a mosdóban, ez az egyik legbiztosabb jele, hogy a tested rostért kiált, amelyet jobb, ha mihamarabb biztosítasz a számára.

Az nem jó jel, ha étkezés után kis idővel ismét éhes vagy. Ha elegendő rostot fogyasztanál, nem lennének ilyen jellegű gondjaid. Hiszen a rostok könnyen eltelítenek, és nem leszel olyan gyakran éhes, mint akkor, amikor csak üres kalóriákat veszel magadhoz. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, salátát és zöldséglevest, mert ezek nem sak egészségesek, hanem könnyedén el is telítenek.

Vannak olyanok, akik a rostos ételektől is puffadnak, de a rosthiány is okozhat ilyen jellegű panaszokat. A rosthiány súlyos emésztési panaszokat válthat ki, amely nemcsak puffadással, hanem hasi diszkomfortérzéssel, állandó fáradtsággal, hányingerrel és hasfájással is együtt járhat.

Ha valaki nem egészségesen táplálkozik, gyakran érzi magát álmosnak és fáradtnak az étkezéseket követően. Ennek oka, hogy a vércukorszint folyamatosan ingadozik. A rostban gazdag ételek a vércukorszintet is szabályozni tudják, ami nemhogy nem tesz álmossá és fáradttá, de elegendő energiát is biztosít a számodra, hogy a napi teendőidet el tudd végezni.

Azt, hogy mennyi rostot veszel egy nap magadhoz abból is megtudhatod, hogy milyen gyakran jársz a mosdóba, hogy a nagydolgod elvégezd. Ha az utolsó étkezést követően tizennyolc órán belül eredményeket tudsz produkálni a mosdóban, akkor nincs miért aggódnod. Ha azonban ennél ritkábban látogatod csak meg a mellékhelyiséget, akkor a rostok, a rostos táplálékok nem szerepelnek elég gyakran az étrendedben.

Ha úgy érzed, hogy nem eszel rostot vagy csak keveset, akkor mindenképpen próbáld beiktatni az étrendedbe. Eleinte csak kisebb adagokat fogyassz, majd fokozatosan növeld az adagot. Mit egyél? Teljes kiőrlésű gabonákat, dóféléket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*