B12-vitamin van festve egy sárga kis fejetlen figurára.

A B12-vitamin egy meglehetősen fontos vitamin a szervezetünk számára. Létfontosságú az idegrendszer egészséges működéséhez, de a jó hangulatért és az egészséges emésztésért is ez a vitamin felel. Mégis sok embernek fogalma sincs, hogy milyen tünetei is vannak a B12-vitamin hiányának. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetedben, akkor fáradtsággal, légszomjjal és izomgyengeséggel kell számolnod. Ha gyakran vagy feledékeny, vagyis elfelejtesz neveket, helyeket vagy éppen, hogy milyen feladataid vannak aznapra, ezek is jelei lehetnek a vitaminhiánynak. Ha gyakran bizseregnek és zsibbadnak a végtagjaid, akkor is gondolnod kell arra, hogy nincs elegendő B12-vitamin a szervezetedben. Ha sokat idegeskedsz és az idegrendszered sem működik úgy, ahogyan kellene, akkor sürgősen tudd meg, hogy nem szenvedsz-e B12-vitamin-hiányban.

Mikor lehet gond, vagyis mikor nem viszel be elegendő B12-vitamint? Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, ugyanis ezt a vitamint szinte csak hússal, illetve állati eredetű táplálékkal tudod bevinni a szervezetedbe. Mint például sertés- és marhamájjal, heringgel, tejtermékkel vagy tojással. Milyen táplálékokban van még ebből a vitaminból? A borjúmájban, a csirkemájban, a lazacban, a pontyban és a natúr joghurtban. A vitamin hiányának további jelei lehetnek az állandó sápadtság és a folyamatosan fennálló gyengeség.

A kor sok bölcsességet, tapasztalatot és szabadságot biztosít számunkra, kiváltképpen 50 éves kor fölött. Azonban ilyenkor sokan szenvednek hiányt B12-vitaminból is. Ez azonban veszélyes, mivel kevesebb erőnk lesz a mindennapi dolgaink elvégzéséhez, de még a memóriánk is hanyatlásnak indulhat. A hosszú távú B12-vitamin-hiány maradandó károsodást okoz a központi idegrendszerben és az agyban. Ennek a vitaminnak a hiányát kapcsolatba hozták az Alzheimer-kór kialakulásával, emellett az időskori hallásromlás kialakulásának is okozója lehet.

Azok is veszélynek teszik ki magukat, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Ebben az esetben biztos, hogy alacsony lesz a B12-vitamin-szintjük, hiszen ilyenkor jelentősen leromlik B12-vitamin felszívódása és zavart szenved ennek a vitaminnak a tárolása is.

Azok, akik refluxban szenvednek és erre gyógyszert szednek, mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal, hogy az adott gyógyszer nem akadályozza-e meg a B12-vitamin felszívódását. A kutatások eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a savas refluxra szedett gyógyszerek okozhatnak ilyen jellegű gondokat.

Ha valakinek autoimmun betegsége vagy cukorbetegsége van, szintén gondok lehetnek ennek a vitaminnak a felszívódásával. Sok olyan tüneted lehet, amely nem biztos, hogy az adott betegségednek, hanem csupán a B12-vitaminnak a következménye, így érdemes minden esetben megtudni, hogy nem szenvedünk-e B12-vitamin-hiányban, mielőtt túlzottan beleéljük magunkat az állapotunk romlásába. Milyen tüneteket okozhat még a B12-vitamin hiánya? Vérszegénységet, depressziót, szájgyulladást, járási nehézséget, menstruációs panaszokat, rossz testszagot, neurológiai tüneteket és magzati velőcsőzáródási zavart. További tünetek lehetnek: szívbetegség, szorongásos zavarok, autizmus, mentális betegségek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*