Nehéz súlyt próbál fekve kinyomni egy középkorú férfi az edzőteremben.

A testépítők körében az egyik legnépszerűbb edzőtermi gyakorlat a fekvenyomás. Persze sokan végzik helytelenül, mert túl gyorsan szeretnének gyors és látványos eredményeket elérni. A mellizomzat fejlődését egyrészt a genetika, másrészt a helyesen végzett gyakorlatok határozzák meg. Azoknak a személyeknek, akiknek túl hosszú és vékony a karjuk és a vállövük is keskeny, gyakran csalódottan tapasztalják, hogy hiába végzik rendületlenül a fekvenyomásokat, sehová sem fejlődnek. A fekvenyomásnál nagy súlyokat lehet használni, de ez rettentő módon megterheli az ízületeket, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire vagy otthonos a gyakorlatok helyes kivitelezésében. Sok hibát lehet ennek a feladatnak az elvégzése közben véteni.

Akkor végzed helyesen a fekvenyomást, ha az alkar merőleges a talajra. Az sem jó megoldás, ha a rudat nagyon szűken vagy nagyon szélesen fogod. Az előbbinél a tricepszed fog fejlődni, az utóbbinál pedig az izomnövekedés fog lelassulni.

Sokan hencegnek azzal az edzőteremben, hogy milyen hatalmas súlyokat képesek kinyomni. Jó, de miért? Hogy könnyebb legyen kinyomni, nem engedik le a súlyt a mellkasukra. Márpedig azért kell a rudat lerakni a mellkasra, hogy a mellizmok minél jobban kinyúljanak. Ezt a gyakorlatot sokan fordítva szokták csinálni, vagyis a rudat nem érintik hozzá a mellkasukhoz, hanem fent állítják meg. Aztán csodálkoznak, hogy a nagy súlyok ellenére sem olyan kigyúrtak még, mint amilyennek szeretnék magukat látni.

A túl nagy súly kinyomásával önmagában nem lenne probléma, ha meglenne hozzá az elegendő ismétlésszám. Sokan azonban erről elfelejtkeznek.

A legtöbb csuklóprobléma abból származik, hogy fekvenyomás közben hátrahajlik a csukló, pedig ennek nem lenne szabad megtörténni. Ha helyes a technikád, akkor a csuklód mindig a rúddal egy vonalban helyezkedik el.

A túl gyors, de a túl lassú mozdulatok sem vezetnek eredményre. Nagy hiba, ha gyorsan nyomod ki a súlyt, mindezt úgy, hogy a mellkasra pattintod a súlyt, hogy minél nagyobb lendülettel legyél képes kinyomni azt. Ezt nevezik egyébként a testépítésben pattintásnak. Az sem jó, ha nagyon lassúra veszed a figurát, akkor a kar és a váll izmai fognak terhelődni és az ízületeid is kikészülnek. A lényeg, hogy válaszd az arany középutat, ne állj le, mozogj folyamatosan, és érezned kell, ahogyan a mellizmaid dolgoznak.

Fontos, hogy a testépítést ne a hencegésre használd. Vedd figyelembe, hogy mennyi súlyt bírsz el úgy, hogy azokkal közben szabályosan tudjad a gyakorlatokat elvégezni. Mert csak így tudsz szemmel látható eredményeket produkálni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*