Fekvőtámasz pózban végez vállhoz húzást kézi súlyzókkal egy füllhallgatón keresztül zenét hallgató 30-as nő.

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve kemény edzésbe kezdenek és túlhajtják magukat az edzőteremben. Aztán hónapok múltán sem tapasztalnak semmiféle eredményt, ezért hamar feladják, és soha többé még csak a közelébe sem mennek a konditeremnek, és soha többé nem foglalkoztatja őket, hogy szép, formás alakra, izmos testre és jó kondícióra tegyenek szert. Amennyiben nem szeretnél ebbe a helyzetbe kerülni, a legjobb, ha igénybe veszed egy edző segítségét, aki nemcsak szakmai tudásával tud a segítségedre lenni, hanem az eredményeidet is figyelemmel tudja kísérni, és a hibásan végzett gyakorlataid korrigálását is elvégzi. Így már biztos lehetsz benne, hogy nem lesz hiábavaló az a rengeteg idő és energia, amit tested formálásába fektettél.

Az egyik jellemző hiba, hogy nem megfelelő az edzésterved. Ez két ok miatt sem jó. Egyrészt, ha túl nehéz gyakorlatokat végzel az edzésed során és ezeket még ráadásul nem is szabályosan, akkor könnyen túlterhelheted a szervezetedet és komoly sérüléseket is szerezhetsz. Ha úgy érzed egy-egy edzést követően, hogy összeesel a fáradtságtól, szomorú vagy, visszatérő, fájdalmas izomlázad van és már semmiféle motivációt nem találsz a sportban, akkor biztos lehetsz benne, hogy a túledzés áldozata vagy. A másik baki, amit elkövethetsz, hogy ellötyögöd az edzéseidet. Pletyizel a barátnőkkel, a gyakorlatok végzése közben még van erőd és energiád mókázni és másnap egy nyúlfarknyi fáradtságot sem érzel. Valószínűleg nem végeztél megfelelő izommunkát, ami pedig elengedhetetlen a látványos muszkli fejlődéséhez. Ezért fontos, hogy mielőtt bármiféle edzésbe is kezdesz, végeztess egy állapotfelmérést, amelynek részét képezi egy általános egészségügyi vizsgálat, a terheléses pulzus megállapítása és a testzsírszázalék mérése.

Ne számíts semmiféle eredményességre, ha nem elég változatos az edzésmódszered. Rúgd fel a napi rutint és törekedj arra, hogy minden erősítés során más-más izomcsoportot mozgass meg, sőt a súlyok nagyságát is variálnod kell. Az is jó megoldás az egyhangúság ellen, ha nemcsak a konditeremben található gépeket használod, hanem valamilyen másféle mozgásformát is beiktatsz az edzéstervedbe. Néha fuss, ússz vagy bicajozz a szokásos izomerősítés és fejlesztés helyett.

A megfelelő edzésprogram kialakítása mellett ugyanolyan fontos a helyes étrend megválasztása is. Étkezz változatosan, egészségesen, táplálkozásodba iktass minél több rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, hogy fedezni tudd szervezeted vitamin- és ásványianyag-szükségletét. A legjobb, ha mindennap legalább háromóránként eszel valamit, így elkerülöd az éhezést és ezzel együtt a hűtő egyszerre történő kifosztását, vagyis a habzsolást és a nassolást is.

Teljesítményedet jelentősen rombolhatja még a dohányzás is. Nem kiábrándító, amikor valakinek az edzőteremből kilépve az az első dolga, hogy rágyújt? A túlzott alkoholfogyasztás is hátrányodra válik, ha izomépítésre törekszel.

Ha a kialvatlanságtól kimerült és ideges vagy, akkor sem leszel képes a hatékony edzésre. Ügyelj arra, hogy legalább naponta 7 órát alvással tölts, és ezt ne nappal, hanem éjszaka tedd.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*