Gyerekek füves pályán futnak körbe, az egyik kisfiú épp gátat ugrik.

Meglepőek a statisztikák világszerte, mégis a gyermekek sokkal könnyebben megsérülhetnek sportolás közben, mint a felnőttek, akkor is, ha csak időnként vesznek részt egy-egy játékban. Mint felnőtt és mint szülő hogyan óvhatod meg gyermekedet a legtöbb sérüléstől? Kezelés és megelőzés gyanánt egyaránt sokat tehetsz a gyermek megfelelő védelme érdekében.

Első dolgod legyen, hogy átfogó orvosi vizsgálatnak veted alá gyermekedet, mielőtt elkezdene sportolni. Ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy fény derüljön az esetleges problémákra. Ugyan a legtöbb gyermek egészséges, azért vannak kivételek, és bizonyos gyermekek sokkal hajlamosabbak a sérülésekre, mint társaik. A jó orvos képes megítélni, hogy a gyermek alkalmas-e a választott sporttal járó fizikai terhelésre vagy sem.

Fontos a megfelelő védőfelszerelés. Soha ne engedd a gyerekeket nélküle játszani vagy edzeni. Könnyebb és súlyosabb sérüléseket is szenvedhetnek, ezért legyen gondod rá, hogy megfelelő védőfelszerelést viseljenek. Lényeges, hogy a ruházat és az eszközök mérete megfelelő legyen. Olcsóbb megoldás átvenni más gyermek használt felszerelését, mint újat venni, viszont fontosabb, hogy megfelelő védelmet biztosítson.

Megfelelő tapasztalattal és képesítéssel rendelkező edzőt válassz, aki tudja, hogyan kell bánni a gyerekekkel, és megtanítja őket a játékszabályokra. A sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy az edzésen és a mérkőzéseken résztvevő összes gyermek betartsa a játékszabályokat. A csalás a sérülések előfordulásának esélyét is növeli azon túl, hogy nem sportszerű.

Fontos, hogy a gyermek hasonló korú, testalkatú és közel azonos képességekkel rendelkező társakkal sportoljon. A józan ész azt diktálja, hogy egy ötéves gyermek ne tizenöt évesekkel játsszon egy csapatban. Ennek ellenére sok szülő nem látja be, milyen fontos a hasonló képesség. Kezdőt nem szabad középhaladók és haladók közé engedni, mert katasztrofális eredménye lehet, ami mindenképpen kerülendő. Beiratkozás előtt érdeklődj a csapat felkészültségének szintjét illetően, ha túlságosan előrehaladott, inkább keress másik csapatot, amelybe gyermeked jobban be tud illeszkedni.

A gyermek életkorától függetlenül a sportolás megkezdése előtt keress jó sportorvost, akiben megbízol, és akivel a gyermek is jól kijön. Ha jó orvost találsz, mielőtt bekövetkezne a sérülés, nem kell majd túl sok időt szánnod a megfelelő kezelés keresésére. Így készítheted fel gyermekedet a biztonságos edzésre, és kevésbé kell majd aggódnod testi épsége miatt.

Szülőként nyilván tudod, hogy a gyermekekkel kapcsolatban nagyon sok mindenre kell figyelni. A sportsérülések a különböző veszélyeknek csak egy töredékét képezik, de kellő gondossággal és megfelelő ellenőrzéssel kevés vagy könnyű sérüléssel megúszható a gyermekkori edzés.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*