Addikciót okozó egészségtelen élelmiszerek: sült krumpli, chips, pizza, kóla, hamburger.

A reklámok tele vannak olyan ételekkel, amelyek egészségtelenek, hiszen rengeteg zsírt, sót és cukrot tartalmaznak. Különösen igaz ez a gyorséttermek által népszerűsített ételekre, amelyek függőséget is okozhatnak. A gyorsételek azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyek nem csupán függőséget alakítanak ki az emberekben, de az elhízásért is felelőssé tehetők. Ezt ma már kutatások is igazolják. De mi van ezekben az ételekben, ami addikciót okozhat? Mi lehet az oka, hogy egyre több és több ilyen ételre van szükségünk és egyre több és több ilyen és hasonló ételt akarunk magunkhoz venni?

Az első ilyen függőséget okozó étel a sült burgonya, amely rengeteg sót tartalmaz. Ha valaki hozzászokik a sós ételekhez, akkor nehezen tud átállni a sószegény étkekre, és nem ezeket a táplálékokat, hanem az agyonsózott sült burgonyát fogja megkívánni. Egy tanulmány szerint a só egy olyan fűszer, amely az agyunk örömközpontját is képes blokkolni. Sajnos a só olyan erős függést is képes okozni, mint a legkeményebb drogok, ezért van az, hogy egyes személyek képtelen lemondani az erősen fűszerezett ételekről. Pedig jobban jársz, ha csökkented a naponta bevitt sómennyiséget, mert nem elég, hogy egészségtelen, még boldogtalan is leszel.

A következő egészségtelen étel a burgonyachips, amely nemcsak sóban, hanem zsírban is meglehetősen gazdag. Ez a kettős szintén boldogtalanná és függővé tehet bennünket, éppen ezért, ha valaki eldönti, hogy ideje lemondani erről az egészségtelen nassolnivalóról, a kezdetekben mély vágyakozást is érezhet ez iránt a ropogtatnivaló iránt. Burgonyachips helyett készíts ízletes zöldségchipset, amelyet só helyett fűszernövényekkel fűszerezhetsz és kíméletes konyhatechnológiai módszerekkel készíthetsz el.

A szánsavas üdítőitalok több összetevő miatt is károsak. Ezekben az italokban sok-sok cukor, kukoricaszirup és koffein van, amelyek mind-mind függőséget okoznak. A koffeintől eleinte úgy érezheted, hogy rengeteg energia szabadul fel benned. Ez azonban ne tévesszen meg téged, hiszen néhány óra elteltével sokkal fáradtabb és elcsigázottabb leszel, mint amilyen az üdítőital elfogyasztása előtt voltál. És azt se felejtsd el, hogy egyetlen üvegnyi üdítőben 11 teáskanálnyi cukor és rengeteg kalória van, amelyek az elhízásért tehetők felelőssé. Mindemellett a sok cukor miatt fogszuvasodással és pszichológiai függőséggel is számolnod kell.

Ma egyre több helyről lehet azt hallani, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és péksütemény mennyivel egészségesebb, mint a fehér lisztből készült társai. Nem véletlenül, hiszen a teljes kiőrlésű kenyérből nem is tudunk egyszerre sokat enni, vagyis könnyebben eltelít, emellett nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, egyensúlyban tartja azt, így nem törnek ránk falási rohamok, éppen ezért nem is hízhatunk el.

A feldolgozott élelmiszerek tele vannak olyan anyagokkal – nátrium-nitrát, só, zsír –, amelyek nem lehetnek az egészséges táplálkozás részei. A virsli, a felvágottak és a társaik helyett egyél inkább feldolgozatlan élelmiszert, vagyis a friss húsárut részesítd előnyben, amelyet te magad egészségesen készíthetsz el.

A boltokban kapható kekszek és édességek szintén erős függőséget alakíthatnak ki és rendkívül károsak az egészségre nézve. Ezek helyett süss magadnak finom desszerteket teljes kiőrlésű gabonákból, zabpehelyből és friss gyümölcsökből.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*