Felülről fotózott családi vacsora skandináv alapanyagokkal: lazaccal, salátával, barna kenyérrel, tojással, mártásokkal.

Gyakran hallhatunk olyan riportokat, amelyeket százéves vagy ennél idősebb emberekkel készítenek. A riporter mindig felteszi ilyenkor azt a kérdést, hogy mégis mi a titka az illetőnek, hogy ilyen szép kort élt meg. A válaszban az egészséges táplálkozás – mint két varázslatos szó – mindig szerepelni szokott. Ha még nem is találta fel eddig senki az örök élet titkát, azért a hosszú és boldog életkort mindenképpen megérhetjük, ha egészségesen táplálkozunk. Persze emellett még más tényezők is fontosak, de ebben a cikkben most csak a hosszú, kiegyensúlyozott életet biztosító étkezésről fog szó esni.

Létezik egy régi mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy herceg és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” Amennyiben naponta csupán három étkezést iktatsz be, akkor lehetőleg az első, vagyis a reggeli legyen a legnagyobb. Ha egy nap több főételt veszel magadhoz, akkor sokkal több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit felhasználsz, így a reggeli, ebéd és vacsora mellett akkor jársz el a leghelyesebben, ha csupán egy-egy adag zöldséget, gyümölcsöt vagy diófélét, illetve magvakat csemegézel, és nem iszol édes, cukros löttyöket. Egy izraeli kutatásba főként nőket vontak be, akik a fent említett mondás szerint táplálkoztak tizenkét héten keresztül. A kutatás során azt tapasztalták, hogy ezek a nők átlagosan 8-10 kilogrammtól szabadultak meg annak köszönhetően, hogy úgy reggeliztek, mint egy király, hercegként ebédeltek és vacsorára csupán annyit ettek, mint egy koldus.

Nagyon fontos az is, hogy ne együk degeszre magunkat. Éppen ezért étkezéskor csakis az evésre szabad fókuszálni. Tilos televíziót nézni vagy újságot olvasni. Hiszen ha nem az ételekre, nem az evésre koncentrálunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sokkal több ételt veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk van. Amikor eszel, akkor körülbelül csak a nyolcvan százalékát fogyaszd el annak az ételmennyiségnek, amennyit eredetileg meg szeretnél enni. Semmi másra nincs ehhez szükség, csak egy kis önfegyelemre.

Az, hogy kevesebbet eszel, még nem kell, hogy egyet jelentsen a koplalással. Sőt! Minden esetben tartózkodj az éhezéstől, mert ezzel csak ártasz magadnak. Hiszen a szervezeted ezt egy vészjelzésnek tekinti, és nemhogy zsírt égetne, hanem inkább elraktározza azokat, hiszen azt gondolja, hogy az ételmegvonás valami bajt jelez, tehát a tested azért raktároz, hogy felkészüljön az úgynevezett szűkösebb időkre.

Főzz otthon és főzz magadnak, így mindig tudni fogod, hogy az ételeid pontosan mit is tartalmaznak, és hidd el, sokkal változatosabban is fogsz így étkezni, nem beszélve arról, hogy sokkal ízletesebbek a házilag készített ételek, mint a gyorséttermi táplálékok. Sajnos manapság az ételek tele vannak tartósítószerrel és egyéb, nem túl egészséges adalékanyagokkal. Én az utóbbi időben már kenyeret sem vásárolok, mert másnapra mindig olyan fura szaga van, ami miatt képtelen vagyok azt megenni. Érdekes, amióta magamnak sütöm a kenyeret, soha nem tapasztaltam ilyen kellemetlen illatot, és a kenyér még akár három nap múlva is ehető és ízletes.

A hosszú élet másik titka még az is lehet, ha nem egyedül, magányosan, hanem a barátainkkal, a családunkkal étkezünk. Közben lehet beszélgetni, vicceket mesélni, egyszóval a lelkünkben lévő terhektől megszabadulni. Márpedig ha sikerül a stressztől megszabadulnunk, akkor kevesebb az esélye annak, hogy megbetegszünk. Persze étkezés közben ilyenkor is szükséges, hogy gondosan odafigyeljünk az elfogyasztott ételmennyiségre.

Élvezd az elfogyasztott étel ízét és zamatát. Ne egyél gyorsan, hanem alaposan rágd meg az ételt és közben élvezd az étkezést. Ne csak egy szükséges rossz, egy rutinszerű cselekvés, hanem egy rituálé legyen számodra az evés.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*