Fiatal, barna hajú lány napközben szunyókál az ágyában.

Ahhoz, hogy reggelente frissen és kipihenten ébredjünk, nem elég csak annyit tenni, hogy minden éjjel 7-8 órát alszunk. Nagyon sok tényező befolyásolja a zavartalan és kellemes alvást. Az egyik ilyen, ha nem megfelelő az ágymatracod. Az sem jó, ha túl puha, hiszen amikor a hátadon fekszel, akkor a medence nagyon lesüllyed, amely a hátgerinc deformitását eredményezheti. A túl kemény matrac pedig felesleges feszültséget generálhat a szervezetedben és ugyancsak károsíthatja a gerincedet. Egy jó matrac biztosítani tudja, hogy ne fájó végtagokkal ébredj fel reggelente. Egy jó matrac tökéletes alátámasztást nyújt, megfelelő tartást biztosít a gerincnek, biztosítani tudja, hogy másnap tele legyél energiával és kipihenten, üdén ébredj, ami a teljesítményeden is garantáltan meg fog látszani.

Egy másik nagyon fontos faktor, hogy a szoba, ahol alszol, csendes és nyugalmas legyen. Úgy nem lehet aludni, hogy közben szól a tévé vagy más zajok szűrődnek be a szobába. Az is lényeges, hogy a hálóhelyiségben ne legyen túl magas a hőmérséklet, mert ez is gátja lehet a nyugodt alvásnak.

Az életünk csak akkor lehet kiegyensúlyozott, ha nem teremtünk káoszt magunk körül. Testünknek és lelkünknek is szüksége van egy rendszerre, vagyis a legjobbat azzal tesszük az egészségünknek, ha este tíz óra előtt ágyba bújunk és legalább nyolc óra hosszát alszunk. Ha ezt nem tudod kivitelezni, akkor legalább arra ügyelj, hogy este és reggel ugyanabban az időpontban térj nyugovóra és ugyanabban az időpontban ébredj, ezáltal testileg, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabb lehetsz.

Egyes serkentő, élénkítő szerek, mint például az alkohol, a koffein vagy a nikotin szintén megakadályozzák a nyugodt alvást, nem beszélve arról, hogy ezek a szerek nagyon károsak az egészségre. Ha esetleg a munkád miatt mégis szükséged van kávéra, hogy ébren tudj maradni, délután három óra előtt fogyaszd, mert ha három óra után iszol meg egy csészényit, a koffein miatt lehet, hogy majd csak éjfél körül fogsz tudni elaludni.

A testedzés jót tesz az egészségnek, de a mindennapi edzéseket ne a lefekvés előtti időszakra tervezd, hiszen az edzés után meglehetősen fel leszel pörögve, nem leszel álmos, és csak forgolódni fogsz a fekhelyeden, hiába feküdtél le időben. Próbálj meg kora reggel edzeni, hiszen egyes feltételezések szerint a reggel történő gyakorlatok elvégzése még energiát is ad, amely mindig jól jöhet, akár iskolába jársz, akár dolgozol.

Közvetlenül lefekvés előtt már nem célszerű enni. Elalvás előtt három-négy órával egyél, de akkor sem zsíros és fűszeres ételeket, hanem valami kalóriaszegény, könnyű ételt válassz. Próbáld estefelé korlátozni a folyadékfogyasztásodat is, hiszen ha sokat iszol, egész éjjel a mellékhelyiséget kell látogatnod, és akkor biztos, hogy nem lesz nyugalmas és zavartalan az alvásod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*