Sok tesztoszteront tartalmaz élelmiszerek tálakba rakva, melyek virágalakot formáznak.

A testépítők bizonyára örülnek, hogy a tesztoszteron hormon segít az izomépítésben, de emellett még számos egyéb pozitív hatása is van. Lassítja az öregedést, jó kedélyállapotot biztosít, javítja az állóképességet, energiával látja el a szervezetet, javítja a szexuális teljesítőképességet és a megtermékenyítést is elősegíti. Ha a tesztoszteronszint nem megfelelő, akkor ez csökkentheti a csontsűrűséget, depressziót és fáradtságot okozhat, hízékonnyá tesz, felerősödnek a nőies jegyek – mint a mell növekedése vagy gyérülő szőrzet –, de csökkenhet az izomzat és a szexuális étvágy, sőt akár még erekciós problémákat is okozhat. A rossz hír az, hogy a szervezet tesztoszterontermelése 30-40 éves kor után csökkenni kezd. Nem kell megijedni, ugyanis természetes módon is el lehet érni, hogy a tesztoszteronszint optimális maradjon.

A testépítőknek, a rendszeresen sportolóknak és mindazoknak, akik szeretik karban tartani a testüket és figyelnek a kondíciójukra, fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásukra. A tesztoszteronszint akkor lesz ideális, ha elegendő fehérjét veszel magadhoz. Fehérjeforrások: fehér és vörös húsok, tejtermékek, halak és tojás. A telítetlen zsírok – halolaj, lenmagolaj, mogyoróolaj – fogyasztása is elengedhetetlenül fontos. A tesztoszteron szinten tartásához telített zsírokra – húsok, tojás – is szükséged van, de ezekből kevesebbet fogyassz, mint a telítetlen zsírokból, hiszen a hormontermelésben segítenek ugyan, de kevésbé egészségesek. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. A zöldségek közül a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó kifejezetten jók, hogy a hormonszintedet megemeljék, a szinten tartásban pedig az avokádó, a káposzta és a gránátalma a toplistás.

Ha szervezeted egyre fogyatkozó izomtömeggel és hízással, zsírosodással jelez feléd, vedd komolyan, mert ezzel figyelmeztet, hogy cinkhiányod van. A kevés cink a tesztoszteronszintet is csökkenteni fogja.

Még a gyógynövények közül is van olyan, amely hatással van a hormonszint növekedésére. A királydinnyét (Tribulus terrestris) már a görögök is vágyfokozóként használták. Arra vonatkozóan, hogy képes-e növelni a tesztoszteronszintet, még nincsenek átfogó és eredményes kutatások, habár egyre inkább az a nézet terjed, hogy igenis van szerepe a hormon növekedésében.

Fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a pihenés és az edzés között. Annak nincs semmi értelme, ha hosszú órákon át gyötröd magad az edzőteremben. Heti 4-5 alkalmas, 1-1,5 órás edzések bőven elegendőek ahhoz, hogy izomkolosszussá válj. A testednek regenerációra is szüksége van, hiszen nem az edzőteremben fog óriásira duzzadni az izmod, hanem az otthoni pihenésed során. Például amikor alszol. Naponta legalább 7 órát kell aludnod ahhoz, hogy ne csökkenjen le drasztikusan a tesztoszteronszinted. Az sem rossz megoldás, ha a pároddal huncutkodtok egyet, mivel a rendszeres szeretkezés – pontosabban az ejakuláció – csak fokozza ennek a hormonnak a termelődését. Tehát jobb, ha nem az edzőteremben izzadsz annyit, hanem a pároddal verejtékeztek közösen egy-egy szenvedélyes szeretkezés során.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*