Édesapja viszi kisebbik gyermekét a biciklije hátulján lévő gyerekülésben, mögötte biciklizik esőkabátban, sisakban a nagyobbik fia, mennek át őszi, nyirkos esőben egy keskeny hídon.

Egyesek élnek-halnak, hogy sportolhassanak, míg másoknak az éppen elég mozgás, ha munka után a kanapén elnyúlva a távirányító gombjait nyomogatják. A „nem szeretem a sportot” és a „nem is szoktam mozogni” táborába tartozók mindig találnak valamilyen frappáns választ, hogy miért is nem életük része a testmozgás, vagy mindig találnak valamilyen kifogást, hogy éppen most miért nem sportolnak semmit. Pedig a sport, az aktív élet nagyon is egészséges, és ha naponta mindössze 20 percet szánsz arra, hogy megmozgatod a tested, máris sokat tettél az egészségedért.

Az egyik leggyakoribb kifogás a fáradtságra való hivatkozás. Jó, rendben, biztos nem könnyű napi 8 vagy netalántán ennél több óra munka után rávenni magad, hogy még mozogj is egy kicsikét, de hidd el, csak nyersz vele. Hiszen a testmozgás után nyoma sem lesz a kimerültségednek, boldog leszel a szervezetedben felszabaduló endorfin hormonoknak köszönhetően, és még a vérkeringésed is felpezsdül.

A másik ürügy, hogy maga a sport fárasztó tevékenység. Akkor válassz olyat, ami nem merít ki nagyon. Ilyen lehet az úszás vagy a kerékpározás. Mindkettőt lehet kellemes tempóban végezni, nem fogsz leizzadni, és a kellemes vízben való tempózás még fel is fog frissíteni. Ha nem akarsz otthonról kimozdulni, akkor a jógát egyenesen neked találták ki.

Sokan úgy vélik, hogy a testmozgásban semmi szórakoztató nincs, sőt egyenesen unalmasnak, monotonnak titulálják. Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy nincs arra vonatkozólag semmilyen szabály, hogy csak egyféle sportot űzhetsz? Váltogasd az edzésformákat. Egyik héten vagy nap ússzál, a másikon lovagolj, a harmadikon csak ugorj le a konditerembe és pattanj futógépre. Itt nincsenek szabályok, az a lényeg, hogy jól érezd magad, és azt a mozgásformát válaszd, ami neked is jólesik.

Egyesek időhiányra panaszkodnak, amikor elmesélik, hogy miért nem mozognak semmit sem. Naponta 20 perc nem a világ vége. Készíts listát, hogy milyen feladataid vannak egy-egy napra. Biztos lesznek olyan tevékenységek, amelyek nem olyan fontosak, vagy vannak olyan napi programok, amelyeket kevesebb idő alatt is el lehet végezni, ha nagyon akarod. Spórolj magadnak csak napi 20 percet, és mozogj valamit!

Hallottam már olyan kifogást, hogy valaki a kora vagy az egészségi állapota miatt nem kezdett bele semmilyen sporttevékenységbe. A mozgás nincs korhoz kötve, akár 60 évesen is el lehet kezdeni, hiszen minden egyes mozgással töltött nappal az egészségi állapotodat javítod. Betegségekre sem ér hivatkozni, hiszen köztudott, hogy a mozgásnak számos pozitív élettani hatása van, ami bizonyára nem árt akkor sem, ha egészségügyi problémáid vannak. Kezelőorvosoddal konzultálj sportolási szándékodról, és ő majd javasol olyan mozgásformát, amellyel nem ártasz magadnak.

Valaki az anyagiakra hivatkozik, és azért nem mozog, mert nem tud bérletet vásárolni a konditerembe, vagy nem tud venni néhány sportöltözéket. Oké, ez egy jó kifogás, de nem nálam. Hiszen otthon is jókat lehet edzeni, akár egy egyszerű pólóban és rövidnadrágban is. Vizes palack általában minden háztartásban van, ezt megtöltve vízzel vagy homokkal súlyzóként is funkcionálhat. A szőnyegen tudsz hasizomgyakorlatokat, felüléseket csinálni, és mindenféle tárgyi eszköz nélkül guggolásokat is végezhetsz. Vagy ha tényleg ennyire nincs kedved otthon sem nekikezdeni mozogni, akkor legalább a lépcsőt válaszd a lift helyett, vagy járj gyalog dolgozni!

Ha ezek után úgy döntesz, hogy mégiscsak foglalkozol az egészségeddel, akkor adj magadnak időt, hogy szervezeted hozzászokjon az új életformához. Először csak naponta 5-10 percet szánj a mozgásra, majd fokozatosan emeld a percek számát. A gyakorlatok végzésére is alkalmazd a fokozatosság elvét, és minden valószínűség szerint a lelkednek és a szellemednek lesz elegendő ideje, hogy elfogadja a tényt, te mától immáron az egészséges életmód mellett tetted le a voksod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*