Magába roskadó testépítő a fekvenyomópadon fogja a fejét.

Amennyiben rendszeresen edzel, csalódást érezhetsz, ha mégsem látod magadon az eredményeket. Igazad is van, hiszen nem azért jársz rendszeresen az edzőterembe és nem azért fogadsz fel személyi edzőt, hogy semmi eredményt ne láss aztán magadon. Még mielőtt teljesen feladnád az edzésprogramod, olvasd el ezt a cikket, mert bizony létezik néhány trükk, amelyek segíthetnek neked az izomépítésben.

Habár kutatások kimutatták, hogy sorozatonként körülbelül 6-12 ismétlés maximalizálja az izomnövekedést, ez azonban nem azt jelenti, hogy minden edzésnek így kellene zajlania. Lehet, hogy sorozatonként elegendő lenne 4-5 ismétlést is végezni, csak azt a korábbinál nagyobb súlyokkal kellene megtenned. Vagy a kétfajta edzéstervet kellene váltogatnod egymással, mert ez sokkal jobban megdolgoztatja az izmokat és előbb-utóbb az eredmények is meglátszanak majd.

A másik ok az lehet, hogy nem eszel szénhidrátot, vagy túl kevés kalóriát viszel be a szervezetedbe. Szakértők szerint az izomépítéshez önmagában nem elegendő csak fehérjét fogyasztani. Vagy valaki túl sok fehérjét fogyaszt, és nem figyel oda kellőképpen a szénhidrátbevitelre, ami megint csak gátja lehet az izomépítésnek. A szénhidrát nemcsak alapvető üzemanyagot jelent az edzéshez, amitől több lesz az energiád, hanem az izomszövetek munkáját is megtámogatja, ami izomnövekedéssel jár együtt.

Ha mindig ugyanolyan az edzésterved, akkor nem várhatod el az izmaidtól, hogy fejlődjenek. Az izmokat – minden izmot – folyamatosan stimulálni kell, azaz minden egyes izomcsoportot meg kell ahhoz dolgoztatni, hogy fejlődni és növekedni tudjanak.

Lehet, hogy az izomnövekedést a túl sok kardioedzés gátolja. A kardiovaszkuláris edzés rendkívül jót tesz a szív- és érrendszernek, viszont ha túl sokat futsz, úszol, kerékpározol vagy éppen csak spinningórákra jársz, akkor a nehezen kidolgozott izmok nem fejlődni fognak, hanem jelentősen meg fognak csappanni. Ha izmot szeretnél építeni, akkor csak két kardioedzést iktass be egy héten, a többi napokon pedig koncentrálj az izomépítésre.

Ha nem emelsz elég nehéz súlyokat, akkor sem várhatsz a csodára. Dolgoztasd meg alaposan minden izomcsoportodat, váltogasd a súlyokat, mert egy idő után az izmok hozzászoknak az ugyanolyan súlyokhoz, így már nem jelent nekik kihívást a kisebb súlyok emelgetése. A sorozatok között pedig mindig pihenj legalább 90 másodpercet.

Ha azt hiszed, hogy a test és lélek között csak például a jógagyakorlatok végzése közben van kapcsolat, akkor nagyot tévedsz. Lényeges, hogy még súlyzózás közben is tudatosan figyelj a testedre és a lelkedre. Ha mentálisan is összpontosítasz, vagyis tudatosan koncentrálsz az izomépítésre, akkor minden valószínűség szerint sokkal precízebben fogod a gyakorlatokat is elvégezni, így azok minden bizonnyal növekedést is fognak mutatni egy idő elteltével.

Az izomépítést az is meggátolhatja, ha nem alszol, nem pihensz eleget, vagyis nem hagysz magadnak elegendő időt a regenerálódásra. Súlyzózz hetente csak háromszor, aludj legalább minden éjjel nyolc órát, hagyj időt az izmaidnak a regenerálódásra, és meglátod, hamarosan duzzadó izomzattal büszkélkedhetsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*