Inhalációs pipát tart szájában egy fiatal lány, aki teniszedzés szünetében pihen egy kicsit. Fején fejpánt, nyakában törülköző.

Hogyan hangolható össze az asztmás megbetegedés és a testedzés?

Tévhit, hogy asztma esetén nem biztonságos vagy hatékony a testedzés. Ellenkezőleg, asztmás megbetegedés esetén is formában lehetsz és edzhetsz rendszeresen.

Az asztma krónikus tüdőbetegség, melyet köhögés és légszomj kísér, a mellkasban pedig gyakran szorító fájdalom. Leginkább genetikai eredetű, vagy jellemzően környezeti viszonyok okozzák.  Az asztmás rohamokat sok tényező kiválthatja vagy súlyosbíthatja, többek között az allergén anyagok, a vírusos légúti megbetegedések, a légutak irritációja, a testmozgás, a poratkák és a csótányok.

8 tipp az asztmás roham elkerülése érdekében:

1. Hetente fürdesd meg a kutyát, a macskát, a ház más kedvencét.

2. Ne dohányozz a házban vagy lakásban, a családtagokat és vendégeket is kérd meg, hogy a szabadban gyújtsanak rá.

3. Tartózkodj légkondicionált helyiségben, ha magas a levegő pollentartalma, és ügyelj arra, hogy a házban és a ház körül sehol ne legyen penész.

4. legalább egyszer mosd ki forró vízben az ágyneműt és a plüssállatokat.

5. Gyakran és alaposan moss kezet.

6. Oltasd be magad influenza ellen.

7. Télen sállal védd a hideg ellen az orrodat és a szádat is.

8. Légy proaktív, figyeld meg alaposan, hogy pontosan mi váltja ki nálad a rohamokat, és próbáld elkerülni őket.

Most, hogy az asztmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók birtokában vagy, nyilván elgondolkodsz, hogyan iktathatnád be asztmától gyötört életedbe a rendszeres testedzést. Valószínűleg kezelőorvosod is azt tanácsolta, hogy ne hagyj fel a testmozgással. Csupán körültekintőnek és elővigyázatosnak kell lenned, hogy elkerüld az asztmás rohamokat.

A szakorvosok is egyetértenek a tekintetben, hogy az inhaláló készüléket és a gyógyszeredet edzéskor is mindig tartsd magadnál. Háromnál több alkalommal ne használd a készüléket az edzés vagy játék során. Csak kímélő edzést folytass, ha előző éjjel köhögőroham gyötört.

A testedzés okozta asztmás roham tünetei kissé eltérnek a szokásostól, általában 6-10 perccel az edzés megkezdése után jelentkeznek, és hideg vagy száraz időben súlyosabbak. Amennyiben edzés hatására tör rád jellemzően a roham, válassz a következő sportok közül: úszás, gyaloglás, biciklizés, síelés és csapatjátékok. Bőven van választási lehetőség, biztos lehetsz abban, hogy edzett maradsz az asztmás állapot ellenére.

Ne feledd, hogy az asztmás megbetegedés valódi orvosi kezelést igényel, és ebben fontos szerepet játszik a rohamok megelőzése is. Orvosod a kezeléssel segít állapotodon, a megelőzésben viszont tiéd a főszerep. Mindig légy körültekintő és proaktív, és vedd be az orvosságodat. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a betegség, hiszen ennek ellenére aktív és edzett lehetsz, mint bárki más.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*