Színesre lakkozott körmű nő fog két tenyerébe rengeteg gumicukrot.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint naponta csupán hat teáskanálnyi cukrot lenne szabad fogyasztanunk. Az amerikai lakosság átlagosan naponta 22 teáskanálnyi cukrot fogyaszt és a magyarok sem fogják vissza magukat, ha cukorfogyasztásról van szó. Pedig ezt tudatosan is lehet csökkenteni, például fogyassz minél kevesebb édességet és desszertet, és egyél minél kevesebb feldogozott élelmiszert, mert ezek is nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.

A túl sok cukor rossz hatással van a bőrödre. Honnan tudhatod, hogy sok cukrot ettél az utóbbi időben? Ha például túl sok pattanást bukkant fel az arcodon.

A bőséges cukorfogyasztás vércukorszint-ingadozást idéz elő, amely azt eredményezi, hogy már délután két órakor legszívesebben véget vetnél a napnak, olyan fáradt és nyúzott vagy. Úgy érzed, hogy nincs semmi energiád és akár együltő helyedben is képes lennél elaludni? Ha kiegyensúlyozott az étrended és tápláló ételeket eszel, akkor biztos lehetsz benne, hogy a vércukorszinted nem fog ingadozni, nem fog fájni a fejed és még energiád is lesz.

A cukorfogyasztás fogszuvasodást okozhat, így ne csodálkozz, ha minden egyes alkalommal kellemetlen és rossz hírt közöl veled a fogorvosod, amikor a féléves vizsgálaton megjelensz nála. Ha eszel is valamilyen édességet, mindig moss alaposan fogat, de jobban teszed, ha édességet csak ritkán veszel magadhoz, így még hosszú ideig nem kell fogpótláson gondolkodnod.

A mértéktelen cukorfogyasztás magas vérnyomást okozhat, és ez is felelőssé tehető a metabolikus szindróma kialakulásért, amely a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a cukorbetegséget is magában foglalja.

A sok cukor jelentősen lecsökkenti a szervezetedben a jó és megnöveli a rossz koleszterin szintjét. Amennyiben magas a koleszterinszinted, mindenképp konzultálj az orvosoddal, aki segítséget nyújt a helyes diéta kialakításában, és természetesen jobban teszed, ha alaposan lecsökkented a cukorbevitelt is.

Ha nem érzed jól magad edzés után, vagy a korábbi gyakorlatokat egyre nehezebben tudod elvégezni, ez is jele lehet annak, hogy túl sok cukrot fogyasztottál. A vércukorszint-ingadozás okozhat szédülést és gyengeséget, ami miatt erőtlennek fogod érezni magad, és ez még oka lehet annak is, hogy nem érzed magad olyan fittnek és energikusnak, mint korábban.

Ha egyre jobban szorít a farmerod, ez egyértelmű jele annak, hogy túlzásba vitted az édességfogyasztást. Próbáld ezt visszaszorítani, és azt hiszem, itt az ideje annak is, hogy elkezdj edzeni és megszabadulj a súlyfeleslegedtől.

A túl sok cukor depressziót okozhat. A mértéktelen cukorfogyasztás ugyanis gyulladást generál, amely pedig letargikus hangulatot képes okozni az emberi szervezetben. Ha még ma életmódot váltasz, vagyis elkezdesz edzeni és minimalizálod a cukorfogyasztást, biztos lehetsz benne, hogy hamarosan jobb lesz a hangulatod és még a régi ruháidat sem kell majd kidobni.

Ha túl sok cukros ételt veszel magadhoz, sohasem érzed jólakottnak magad, hiszen ezek az ételek egyáltalán nem táplálóak, vagyis csak „üres kalóriákat” viszel be a szervezetedbe. Ezzel szemben ha sok egészséges ételt eszel, és mindennap eszel zöldséget, gyümölcsöt, akkor hamarabb érzed jólakottnak magad, mivel ezek a táplálékok sok rostot tartalmaznak és egészségesek is, így ezektől az ételektől elhízni sem fogsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*