Padlón lévő ágyon fekvő nő, mellette ébresztőóra.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a napi 8 óra alvás fontosságát. Már este tíz előtt ágyba kellene bújnunk és legalább napi 7-8 órát kellene ahhoz aludnunk, hogy kipihenten ébredjünk másnap. Persze nemcsak emiatt szükséges ennyit aludni, hanem azért is, hogy a testi, lelki és az agyi regenerációt elérjük, mivel az agyunk éjszaka ki tud kapcsolni és a napközbeni „hibákat” ki tudja javítani.

Az alváshiány és a krónikus betegségek

Mint ahogyan a káros szenvedélyek, úgy az alváshiány is jelentősen hozzájárul a krónikus betegségek kialakulásához. Manapság nagyon sok ember szenved valamilyen krónikus betegségben. Ilyen például a cukorbetegség, de a különféle szívproblémák is krónikus betegségnek számítanak.

A legutóbbi kutatások azt igazolták, hogy azok az emberek, akik ebben a két betegségben szenvednek és nem alusszák ki magukat, azaz hat vagy ennél kevesebb órát töltenek alvással, esetükben jelentősen megnövekszik a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a kockázata.

Mindenkinek fontos, hogy kipihenje, kialudja magát, hiszen csak így lesz képes másnap teljesíteni a munkahelyén. Azonban a napi 8 órányi alvásnak különösen érvényesnek kell lenni azon személyekre, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ilyen a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség.

Hogyan érhetjük el a nyugodt és pihentető alvást?

Nagyon fontos, hogy a hálószobában nyugodt körülményeket teremtsünk. Legyen a szobában sötét, ne világítson semmilyen elektronikus eszköz. A szobában csend és nyugalom uralkodjon. Elalvás előtt közvetlenül már ne nézzünk tévét, vagy legalább ne a hálószobában tegyük azt.

Az alvás előtti rituálék is sokat segíthetnek a pihentető alvásban. Egy forró fürdő, egy kis olvasás, zenehallgatás segít bennünket álomba ringatni.

A gyógynövényekre is számíthatunk, ha szeretnénk magunknak egy-egy nyugodt éjszakát és pihentető alvást. A citromfű- és a kamillavirágzat-tea is sokat segíthet, de a melatoninnak is az a kitüntetett feladata, hogy segítse az alvásunkat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*