A bergamott egy citrus növény. A belőle nyert illóolaj tisztító hatással rendelkezik, illetve nagyon gazdag polifenol vegyületekben. A polifenolok olyan hasznos vegyületek, amelyek csökkentik a vérzsírszintet, stimulálják az anyagcserét és megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

A bergamott egyike azon kevés illóolajoknak, amelyek stimulálják az endokrin rendszert. Ez az illóolaj sikeresen küzd meg az érzelmi idegességgel, amely tünet általában túlfogyasztást eredményez. Vagyis akkor is eszik valaki, amikor nem is éhes, pusztán a benne felgyülemlett feszültséget szeretné ily módon levezetni.

Tehát a bergamott-illóolaj stresszoldó hatása elősegítheti a súlycsökkenést, mivel segít az érzelmi stressz elleni küzdelemben.

Mivel serkenti a hormonszekréciót, így segít a megfelelő metabolizmust fenntartani. Ez a stimuláció jó hatással van az emésztőrendszer működésére, az epe- és inzulintermelésre, amely mindegyike elősegíti a tápanyag felszívódását, a cukrok és zsírok lebontását, valamint a vércukorszint csökkenését. Amennyiben lassú az anyagcseréd vagy emésztési problémáid vannak, úgy a bergamott adhat egy lökést az ideális súly elérésében.

A trigliceridszint a vérben lévő zsírok mérését szolgálja – nagyon egyszerűen fogalmazva. A magasabb trigliceridszint magasabb vérzsírértéket jelez. A bergamott egyik nagy előnye, hogy segítséget nyújthat mind a trigliceridszint, mind a vércukorszint csökkentésében.

A bergamott gátolja a máj koleszterintermeléséhez kapcsolódó enzimet, ez pedig korlátozza a rossz koleszterin, azaz az LDL termelését, ez pedig egyértelmű, hogy csökkenti a vérben lévő LDL-koleszterinszintjét.

Egy vizsgálat során a fenti tapasztalatokat le is jegyezték, illetve a vizsgálatot végzők még azt is kijelentették, hogy a bergamott emellett a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét is megnövelte. Ez az arány pedig nem alacsony, hiszen negyven százalékkal javultak az értékek.

Ha valaki azért kezd el rendszeresen mozogni vagy egészségesen táplálkozni, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegétől, az nagyon dicséretes. Ha azonban a testsúlycsökkenést meggátolja a lassú anyagcsere, illetve a magas vércukorszint is akadályozza a tervek megvalósítását, akkor a bergamott illóolaja a segítségére lehet bárkinek. Pozitív hatásait számos vizsgálat is alátámasztotta már.

1 hozzászólás

  1. de hogyan kell használni ha az illóolajat ez esetben?

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*