Túracipő fűzőjénél fogva felakasztva egy cölöpre, előtte mezítláb sétál az erdő mellett egy fiatal lány rövidnadrágban, pólóban.

Cipő

Sportszerű gyalogláshoz kényelmes edzőcipőre van szükséged, amelynek viselésével elkerülhető a lábfej, a sarok, a boka és a térd túlterhelése. Nagyon fontos, hogy kényelmes legyen a cipő, ha nem az, vagy nem tartja jól a lábat, nem lesz hatékony az edzés, és csak kellemetlenséggel jár. Ha fáj a lábad benne, nem lesz kedved többet gyalogolni sem. A párnázott edzőcipők a legkényelmesebbek, ilyet válassz gyalogláshoz. Az esések elkerülése érdekében fontos, hogy a fazon a megfelelő egyensúlyozást is elősegítse.

Fényvisszaverő

Ha sötétben gyalogolsz, fényvisszaverő szükséges, a gépjárművek és a biciklisek így könnyebben észrevesznek. Különböző formákban kapható, rögzíthető fejfedőn, cipőn, dzsekin, pólón stb. Böngéssz online, számos változatát megtalálod.

Ruházat

Gyalogláshoz válassz bő, kényelmes ruházatot, szűk farmerben és felsőben csak izzadni fogsz, és kényelmetlen is. Kényelmes sortok, felsők, egyéb ruhadarabok széles választékát találod az interneten. Válassz fényvisszaverős dekorációval ellátott, megfelelő védelmet biztosító ruházatot, ha sötétben szeretsz gyalogolni. A forgalomban közlekedők így könnyebben észrevesznek.

Lépésszámláló

Segítségével nyomon követheted megtett lépéseid számát és a sebességedet is. Nem biztonsági felszerelés, de ösztönzőleg hat a kitűzött sportcélok elérésére.

Sisak

Ugye nem akarsz pont te szerepelni a hírekben, mert otthon felejtetted és ezért fájdalmas sérülést szenvedtél gyaloglás közben? Ha az edzésprogramod sebességet kíván vagy versenyzel, mindenképpen viselj sisakot! Különböző tanulmányok szerint sokan szenvednek agysérülést esés következtében, melyek többsége nem súlyos. Szakértők szerint ettől függetlenül a kevésbé súlyos fejsérülések is okozhatnak tartós fogyatékosságot, de halálos kimenetelűek is lehetnek.

Hallásjavító készülékek

Bizonyos emberek hallása rosszabb, mint másoké. Sokakat a háttérzaj irritál. A hallásjavító, hangerősítő készülékek segítségével adott személyre vagy közegre koncentrálhatunk, így javítva a megfigyelőképességünket. A csökkentett halló- és megfigyelőképesség veszélyforrás is egyben.

Túrázóknak, vadászoknak és más gyalogosan közlekedőknek érdemes fáklyát, hátizsákot, iránytűt, térképet, ételt, italt, elsősegélycsomagot, sípot és más, védelmet jelentő eszközt magukkal vinniük. Túrázók és vadászok vízhatlan és meleg ruházatot is vigyenek magukkal, amely kellő védelmet nyújt hideg időben. Lássuk be, az időjárás-jelentés sokszor pontatlan. Védőcipőre és védőcsizmára, kalapra, kézvédőre vagy kesztyűre szintén szükség lehet rossz időben.

Gyermekek és háziállatok

Ne terheld túl a gyerekeket vagy a család négylábú kedvencét, ha magaddal viszed őket a sétára. Könnyebben elfáradnak, mint a legtöbb felnőtt, ezért rövidebb távot tervezz be, ha veled tartanak, és ettől ne térj el máskor sem!

A sportszerű gyalogláshoz megfelelő védelmi eszközökre és felszerelésre van szükség. A biztonságos edzés érdekében tájékozódj előre. Rengeteg biztonságra vonatkozó információt és útmutatást találsz online. Előnyödre válhatnak edzés közben, csak használd őket megfelelően!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*