Különféle cukrok egymás mellett kis tálkákban: porcukor, kristálycukor, kandiscukor, nádcukor, kockacukor.

Biztos már te is izgatottan készülsz a nyári nagy fürdőzésekre, napozásra, bulikra, fesztiválokra. El is határoztad, hogy a bikiniszezonra megszabadulsz a téli hónapokban felszedett pihe-puha zsírpárnáidtól, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá a fogyókúrádhoz, hiszen élsz-halsz az édességekért és a krémes, mézes-mázos süteményekért. Ki kell, hogy ábrándítsalak, ezeket az ételeket még mértékkel is csak nagyon óvatosan fogyaszthatod, hiszen rengeteg finomított cukrot tartalmaznak, amelyek köztudottan hizlalnak.

Mit kell tudnod a finomított cukorról és úgy általában a cukorról? Cukorra, egyszerű szénhidrátra minden embernek szüksége van, hiszen a szervezetünk ebből nyeri az energiát, és szinte azonnal felszívódik az emésztőrendszerből. Azonban a cukor túlzott fogyasztása senkinek sem javallott – különösen a fogyókúrázóknak nem –, hiszen a cukrot zsír formájában raktározza a szervezet, elhízáshoz vezet, de emellett a szív- és érrendszerre is károsan hat, cukorbetegséget eredményezhet, megbetegítheti az emésztőrendszert, a vitaminhiányért és fáradékonyságért is felelőssé tehető, illetve a fogak romlását is előidézheti. A túlzott mértékű cukorfogyasztás okolható a szervezet elsavasodásáért. A keletkezett cukoralkohol nem csupán a májat, de az idegrendszert is károsítja. A májat ért ártalom pedig a bőr és a látás épségét is veszélyezteti.

Fogyókúrád akkor lesz eredményes, ha tudatosan csökkented a napi cukorbeviteledet, amivel kevesebb kalóriát juttatsz a szervezetedbe, és ezáltal a testsúlyod is csökkeni fog. A fogyókúra kezdeti szakaszában biztos nagyon fogsz sóvárogni a cukor után, de nem csábulhatsz el. Ilyenkor mindig gondolj a kirakatban megpillantott bikinire, amiben majd hódítani szeretnél a nyári hónapokban. A korábban fogyasztott cukrásztermékek, kekszek, pudingok, csokoládék helyett részesítsd előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket és az alacsony energiaértékű joghurtot. A gyümölcsökben is van ugyan természetes cukor, de emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ellentétben a cukorral, amivel csak üres kalóriákat juttatsz a szervezetedbe.

Mit tegyél, ha mégis valamilyen süteményre vágysz? Fogyassz olyan cukrászterméket, ami nem tartalmaz finomított cukrot, de természetes édesítőszereket igen. Ilyen például a méz, a szárított gyümölcsök, a stevia vagy a nyírfacukor. A stevia egy dél-amerikai növény, amely nullkalóriás, lassan szívódik fel, és csökkenti az étel utáni vágyat. A nyírfacukor fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a finomított cukor. Intenzív édes íze miatt pedig csak keveset kell belőle használni.

Cukor helyett tehát hosszú távon sokkal jobban jársz, ha természetes édesítőszerekkel édesíted ételeidet. Egyrészt nagyon sokat teszel egészséged megőrzése érdekében, másrészt pedig a fogyókúrádat is siker fogja koronázni, és bezsebelheted az ellenkező nem elismerő pillantásait is, amire a szíved legmélyén már most is annyira epekedsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*