Friss cékla egészben, félbevágva és darabolva, mellette a belőle készült céklalé kis üvegkancsóban.

Az életben nem minden fekete vagy fehér. Bizony a természet adta kincsekkel is észszerűen kell bánni és csakis mértékkel lehet azokat fogyasztani. Mint ahogyan mindennek, így a céklának is vannak olyan előnyös tulajdonságai, hatásai, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre, de bizony néha nem árt az óvatosság ezzel a zöldséggel kapcsolatban. Most nézzük meg először a cékla 4 előnyét, majd a 4 kockázati tényezőt is.

A cékla 4 előnye

1. Csökkenti a szívbetegség kockázatait

A cékla eredményesen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait. Ugyanis a cékla folsavban és betainban gazdag. Ezek a tápanyagok csökkentik a vér homociszteinszintjét. Ez azért lényeges, mert így csökken a szívbetegség kockázata, hiszen a magas homociszteinszint gyulladást okoz, ami károsítja az artériákat.

2. A cékla és a szem egészsége

A cékla olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek javíthatják a szem és az idegszövetek egészségét. Emellett a cékla gazdag luteinben, azaz egy olyan antioxidánsban, amely védelmet jelenthet a szem számára a makuladegenerációval szemben, de a szürke hályogtól is megóvhat bennünket.

3. A cékla és a rákvédelem

A cékla nemcsak antioxidánsokban, hanem gyulladásgátló vegyületekben is gazdag, amelyek jelentősen csökkenthetik a rákos betegségek kialakulásának az esélyét. Mivel sok rostot tartalmaz, így védelmet jelenthet a vastagbéldaganattal szemben is.

4. Növeli a teljesítményt

Sportolóknál figyelték meg, hogy a versenyek előtt elfogyasztott céklalé jelentősen megnövelte a teljesítményüket. Ez a hatás a zöldségben található nitrátoknak volt köszönhető.

A cékla 4 kockázati tényezője:

1. A cékla és a vesekő

Mivel a céklában is sok oxalát található, így csak óvatosan szabad fogyasztani azoknak, akiknek már volt vesekövük, vagy hajlamosak azok kialakulására.

2. A köszvény okozója

A céklában található oxalátok megnövelik a köszvény kialakulásának a kockázatát, mivel jelentősen megemelik a húgysavszintet.

3. Ijedelemre is okot adhat

A rendszeres céklafogyasztók jól tudják, hogy a cékla megszínezi a székletet. Nem kell megijedni, ugyanis ez nem vér, csak a cékla színe.

4. A túl sok rost sem mindig jó

Vannak olyan emésztőrendszeri megbetegedések – mint például az IBS –, amikor a túl sok rost fogyasztása nem csökkenti a tüneteket, sőt felerősíti azokat. Nem mindenkinek válik be a sok rost fogyasztása, de azért alapvetően az emberek többségének egészségét pozitív irányba befolyásolja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*