Gesztenyepüré bogyós gyümölcsökkel, alma, egy pohár tej és inzulinadagoló, vércukorszintmérő egy asztalon.

Nem sokan ismerik fel a túlsúly cukorbetegségre gyakorolt hatását. Terhesség idején is sokkal nagyobb arányban alakul ki cukorbetegség túlsúly esetén. A 2-es típusú, vagy más néven felnőttkori diabétesz elsősorban túlsúlyos embereknél alakul ki, és sokkal ritkábban azoknál, akik normál testsúllyal rendelkeznek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők mintegy 90%-a túlsúlyos. Amennyiben Te is az érintettek közé tartozol, csak jót teszel magadnak azzal, ha megszabadulsz a súlyfeleslegtől.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők mintegy 40%-a magas vérnyomással is küzd, amelyet szintén a túlsúllyal szoktak összefüggésbe hozni. A túlsúly továbbá inzulinrezisztenciát okozhat, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem reagál a cukor és a glükóz felvételéhez szükséges inzulinra a sejtek szintjén.

Sokat tehetsz önmagad érdekében akkor is, ha 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálad, vagy a veszélyeztetettek közé tartozol. Először is szabadulj meg a felesleges kilóktól. Tudom, könnyebb mondani, mint megtenni. Fogyókúrázni nem egyszerű és pláne nem felemelő dolog. Időskorodban viszont nem tudsz majd minőségi életet élni, ha nem törődsz most az egészségeddel. Betegséged leküzdése legyen a fő hajtóerő. Nyilván szeretnéd megélni, hogy unokáid és dédunokáid megszerzik diplomáikat.

Állj ki és küzdj! Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a betegség. Vedd inkább újra át az uralmat tested felett. A cukorbetegség a végzeted is lehet, ezért fontos küzdelemről van szó. Leküzdhető viszont, ha megszabadulsz a súlyfeleslegtől, rendszeresen mozogsz, meghallgatod és megfogadod a kezelőorvos tanácsát. Találd meg a belső erőt, amelynek segítéségével emelt fővel legyőzheted a betegséget. Csak ámulsz majd az eredményeken, ha úgy döntesz, hogy megküzdesz az egészségedért.

Légy aktív! Biztos találsz olyan aktív elfoglaltságot, amelyben örömet lelsz, ne passzív hobbit válassz. Az is valami, ha mindennap tologatós társasjátékot játszol a szabadban.  Tartózkodj a napon. Szedj virágot a gyerekekkel. Golfozz. Bármi szóba jöhet, ami megmozgat, és ami emlékeztet arra, miért is szeretnél örökké élni.

Szentelj kellő figyelmet a megfelelő étkezésnek. Szemét be, szemét ki, nem igaz? Szigorú diétát kell követned, ha cukorbeteg vagy, a korlátozásokat figyelembe kell venned. Meg kell tanulnod a betegség szabta határokon belül mozogni, hogy teljes életet élhess. Jó hír, hogy manapság rengeteg, cukorbetegek által fogyasztható ételt lehet kapni, melyek pár éve még egyáltalán nem álltak rendelkezésre ilyen nagy választékban. Diabétesz esetén is lehet jól enni és jól élni, csak némi önfegyelemre van szükség, és követni kell az előírt étrendet. Ne feledd a megfelelő étrend fontosságát, ha cukorbeteg vagy!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*