Vonalas füzeten ceruza, rajta egy alma, kulacs és egy uzsonnásdoboz, melyben barna kenyérből két szendvics, sárgarépa és keksz van.

A diákok étkezési szokásai jellegzetesek, de nem éppen egészségesek. Késő esti és éjszakai pizzázás, hot dog utcai árusoktól, sorolhatnánk. Ugyan az említett ételek nagyrészt jóízűek, viszont nem túl egészségesek.

Nagymértékben a fogyasztott ételtől függ, hogy a hallgató ébren tud-e maradni órán és megbetegszik-e, ha járvány, például mononukleózis (mirigyláz, köznyelvi kifejezéssel csókbetegség) terjed az oktatási intézmény területén. Nem csak az a probléma, hogy a diákok előszeretettel fogyasztanak gyorséttermi fogásokat, az is gond, hogy nem jutnak elég értékes tápanyaghoz, többek között szénhidráthoz, fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyagokhoz.

A vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontosak a betegségek elleni védekezésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mesterséges vitaminokat és étrend-kiegészítőket kell nagy mennyiségben tárolni és fogyasztani. Sokkal jobb, ha a szükséges tápanyagot az élelemből veszi fel a szervezet.

Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, A-vitamint a tej és tejtermékek, E-vitamint a diófélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és a leveles zöldségek. Ez a tápanyagbevitel ideális módja, a szervezetnek több okból is szüksége van az említett vitaminokra.

A következőkre ügyelj étkezés tekintetében:

1. Kerüld a szénsavas üdítőket, inkább a gyümölcsleveket válaszd.

2. Nézd meg pontosan, milyen főételek szerepelnek a menza kínálatában, lehetőleg mindig fogyassz friss zöldséget is.

3. Brokkolit, karfiolt jobb híján megpárolhatsz a mikrohullámú sütőben is.

4. Reggelire gabonapelyhet és friss gyümölcsöt fogyassz.

Ne feledd, az egészséges étrend nem csak a gyorsételek mellőzését jelenti. A csúcsteljesítményhez nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott, értékes tápanyagokban és vitaminban gazdag étrend. Legalábbis jó eséllyel ébren maradsz órán, ha ezt figyelembe veszed.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*