Frissen mosott fejes saláta felülről fotózva.

A fejes salátát már az ókorban is ismerték, mert hittek áldásos hatásaiban. Salátamagokat már a piramisokban is találtak, ami azt bizonyítja, hogy már több ezer évvel ezelőtt is lelkesen fogyasztották az emberek. Az egyiptomiak elsősorban afrodiziákumként tekintettek erre az egészséges növényre, ellenben a görögök meg voltak róla győződve, hogy altató és nyugtató hatásokkal is rendelkezik. Európában csak a 17. századtól kezdve vált ismertté. A fejes saláta szinte elsőként tűnik fel tavasszal a piacokon. Érdemes minél többet fogyasztani belőle, legfőképpen nyersen, ugyanis nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Található benne B- és C-vitamin, béta- karotin, kálium, kalcium, foszfor és vas. A C-vitamin egy remek antioxidáns, amely hatékony képes kivédeni a szabad gyökök által okozott károsodásokat. A fejes saláta ezeken kívül fehérjét és rengeteg rostot is tartalmaz.

A fejes saláta támogatja a vese- és a gyomorműködést, elősegíti a vérképzést. Vízhajtó és görcsoldó hatással is rendelkezik. A saláta segítséget nyújt a méreganyagok szervezetből történő kiürüléséhez. A görögöknek igazuk volt, ugyanis a saláta nyugtató hatásokkal is rendelkezik, amely tulajdonsága pihentető éjszakai alvást képes biztosítani. Aki rendszeresen fogyasztja ezt az egészséges eledelt, biztos lehet benne, hogy egészséges bőrrel, hajjal és körmökkel fog rendelkezni, köszönhető ez a benne lévő szilíciumnak, foszfornak és kénnek.

A fogyókúrázó személyeknek általában célszerű először egy méregtelenítő kúrát tartaniuk. Nos, a fejes salátával ez könnyedén elérhető, hiszen a növény segítséget nyújt a méregtelenítésben. Ezt követően sem szabad róla elfelejtkezni, ugyanis a fejes saláta jó barátunk lehet a diéta során, hiszen csak kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. Érdemes a sötétzöld levelekből álló salátát megvásárolni, mert minél sötétebb a növény, annál több klorofillt tartalmaz.

A fejes saláta a bőrünkre is pozitív hatást gyakorol, hiszen a saláta tele van értékes tápanyagokkal és vitaminokkal, amelyek nagyon fontosak, hogy a bőrünk egészséges maradjon. A növényben lévő A-vitamin megújítja a sejteket, az E-vitamin az egészséges bőrt biztosítja. Salátával még a hajunk is sokkal szebb és egészségesebb lesz a már említett tápanyagoknak köszönhetően. Egyes feltételezés szerint a saláta levének rendszeres fogyasztása még a hajnövekedést is elősegíti.

Érdemes nyersen fogyasztani, de salátákat is készíthetünk belőle, ilyenkor összeállíthatunk egészséges önteteket olívaolajból, joghurtból, kefirből és különféle fűszernövényeket is felhasználhatunk. Ilyenek például a bazsalikom, a tárkony vagy a fokhagyma.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*