Jó kondiban lévő középkorú férfi félmeztelenül fekvőtámaszozik.

Azt mindig is tudtuk, hogy az edzés nagyon jó hatással van a testi és a lelki egészségre. Sok kutatás azt is bebizonyította, hogy a rendszeres mozgás az agy egészségét is szolgálja, hiszen mindenféle testmozgás – legyen szó kerékpározásról, úszásról, futásról vagy csak egyszerű gyaloglásról – hihetetlenül karbantartja az agyat is, hiszen javítja az agy vérellátását és ezzel jobb kognitív funkciót képes biztosítani.

A legújabb kutatások arról számoltak be, hogy a fekvőtámaszozás is nagyon egészséges, hiszen ha rendszeresen végezzük ezt a gyakorlatot, akkor megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket.

Az egyik kutatás arról is beszámolt, hogy az sem mindegy, hogy a rendszeres fekvőtámaszozás közben mennyi gyakorlatot végzünk. A kutatás során férfiakat vizsgáltak több hónapig, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjainak alkalmanként negyven, míg a másik csoport tagjainak mindössze tíz fekvőtámaszt kellett végezniük. A vizsgálati eredmények – maga a vizsgálat hét teljes hónapon át tartott – megdöbbentők voltak –, hiszen a fekvőtámaszozás valóban csökkentette a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Viszont leginkább azoknál mutatkoztak meg a pozitív eredmények, akik negyven gyakorlatot végeztek egy-egy alkalommal. Ezek a férfiak intenzíven végezték el a gyakorlatokat napi három alkalommal hét hónapon keresztül.

A fekvőtámasz nemcsak a szív- és érrendszer egészségét védi, mint a sportok úgy általában, hanem az izmokat is megerősíti, többek között a hát és a tricepsz izmait. Ez a fajta mozgás a testtartást is javítja, hiszen megerősödnek az izmok, még az olyan izmok is, amelyekről korábban nem is tudtad, hogy létezik.

A rendszeres testmozgás megemeli a szervezet tesztoszteronszintjét, ami nagyon lényeges, hiszen ennek a hormonnak a csökkenése sok betegség okozója lehet csakúgy, mint nőknél az ösztrogénszint csökkenése.

A rendszeres fekvőtámaszozás a csontokkal is jót tesz, hiszen minden mozgásforma hatékonyan növeli a csontsűrűséget és így csökkenti a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Természetesen ennyi mozgás még korántsem elég ahhoz, hogy jó kondiban maradj és hosszú távon megőrizd az egészséged.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*