Kisportolt testű férfi és nő méri a derekát centiméterrel.

A férfiak jóval több izomzattal rendelkeznek, mint a nők. Amikor egy férfi és egy nő elkezd rendszeresen edzeni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a súlyvesztés az erősebbik nem tagján fog először meglátszani. Még abban az esetben is, ha ugyanannyi kalóriát sikerült elégetniük. Egy étkezési tanácsadó szerint azonban a fogyókúra nem egy verseny, ahol az a legfontosabb, hogy ki tud minél gyorsabban és minél rövidebb idő alatt a súlyfeleslegétől megszabadulni. A legfontosabb dolog elsősorban az, hogy mindkét nem fontosnak tartsa a mozgást és a testedzés a napjaik szerves részévé váljon.

Lássuk akkor a tényeket. Sok kutatás támasztja tehát alá, hogy a férfiak – még csak rövid ideje tartó testmozgás hatására is – sokkal több testzsírtól képesek megszabadulni, mint a nők. De az is lehetséges, hogy egy férfin már nagyon is látszik az edzés eredménye, míg egy nőn fel sem tűnik, hogy hetek óta az edzőteremben gyötri magát. Egy Angliában végzett tanulmány is arra világít rá, hogy a férfiak gyorsabb eredményeket tudnak elérni. A kutatásba férfiakat és nőket is egyaránt bevontak, akik rendszeresen mozogniuk, sportolniuk kellett. Két hónap elteltével a férfiak sokkal gyorsabb ütemben kezdtek el fogyni, viszont fél év múltán ez az arány kiegyenlítődött a két nem esetében.

Az, hogy a férfiak gyorsabb ütemben képesek lefogyni, az a tesztoszteron hormonnak köszönhető. A nők pedig az ösztrogén miatt fogynak sokkal lassabb tempóban, mint az erősebb nem tagjai. A nők testzsírszázaléka magasabb, mint a férfiaké, így ez is oka lehet a nehézkesebb súlyleadásnak. A menopauza időszakában pedig a hölgyek még akkor is sokkal gyorsabban híznak, ha ugyanannyit vagy kevesebbet esznek, mint korábban. A lelassult anyagcsere is oka lehet a kínkeserves fogyókúrának.

Azonban a testzsír szó senkit se tévesszen meg. Ha azt halljuk, hogy egy nő szervezete tizenegy százalékkal több testzsírt tartalmaz, az nem azt jelenti, hogy ugyanennyivel kövérebb, mint egy férfi. Egy tökéletesen fitt nő testzsírszázaléka is körülbelül ennyivel lesz magasabb, bármelyik férfihoz viszonyítva. Ez a természet rendje, így lettünk ugyanis megalkotva.

Szomorú tény, de igaz, hogy a férfiak legelőször pont a kritikus részen – has tájékon – adnak le sikeresen a súlyfeleslegükből, míg a nőknél ez az a területet, melyet a legnehezebb széppé tornázni, varázsolni. Azonban a rendszeres és intenzív testmozgás a hölgyek esetében is elhozza előbb-utóbb az eredményeket, vagyis egy idő után ők is lapos hassal büszkélkedhetnek.

A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlsúlyos férfiaknak mindenképpen óvakodniuk szükséges a túl gyors fogyástól, hiszen ez egészségügyi kockázatokat hordoz magában csakúgy, mintha valaki elhízott vagy súlyosan elhízott, azonban ezzel egyáltalán nem foglalkozik.

Összegzésül elmondható, hogy a súlyvesztés egy kemény csata mind a nők, mind a férfiak számára. Csak legyél elővigyázatos és elkötelezett, és tartozzál akármelyik nemhez is, a küzdelmedet előbb-utóbb siker fogja koronázni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*