Eukaliptuszolaj kis üvegben, mellette eukaliptuszlevelek és dörzscsésze.

Az eukaliptusz hazánkban elsősorban illóolajáról ismert, amelyet vízgőz-desztillációval nyernek ki az illóolajtartókkal rendelkező levelekből és a fiatal hajtásokból. Az eukaliptusz őshazája Ausztráliában van, itt lázfának is nevezik, talán nem véletlenül. Hiszen ezt a gyógynövényt a népi gyógyászatban elsősorban köhögés, láz, influenza és homloküreg-gyulladás esetén használják. Az illóolaj nyákoldó, köptető, hűsítő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik. Az eukaliptuszolajnak számtalan gyógyhatása ismert. Többek között képes megölni a baktériumokat és serkenteni a véráramlást.

Hogyan használhatjuk az eukaliptuszolajat, ha megbetegedtünk? Belsőleg is lehet alkalmazni. Adj 1,5-2 dl meleg vízhez 3-6 csepp olajat, majd fogyaszd el. Belsőleg túl nagy dózisban nem lehet fogyasztani, mert súlyos mérgezés léphet fel. Mellékhatásként hányingerrel, hasmenéssel és hányással kell számolni. Az eukaliptuszolaj gyulladásos emésztőrendszeri panaszoknál is hatásos lehet. Egy teáskanálnyi mézzel keverj el három csepp olajat és reggel éhgyomorra fogyaszd el. Este is megismételheted ezt a procedúrát. Majd minden nap növeld az adagot egészen hét cseppig. Amikor elérted a hét cseppet, akkor a következő naptól ismét csökkentsd az adagot, míg el nem éred ismét a napi három cseppet. Mielőtt azonban belsőleg alkalmaznád az eukaliptuszcseppeket, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal, hogy a betegséged mellett lehet-e alkalmazni az eukaliptuszkúrát.

A megfázás és a nátha ellen már idejében el kell kezdeni az óvintézkedéseket. Tölts egy üvegbe egy kevés olajat, majd spricceld szét a levegőben. Nyáron vizet is lehet az olaj mellett az üvegbe tölteni. Az eukaliptuszolaj a szoba levegőjét fertőtleníti és elpusztítja a baktériumokat, illetve a vírusokat. Természetesen párologtatással is ugyanezt a hatást érhetjük el.

Bedörzsölő szerként is lehet alkalmazni, ebben az esetben is hígítani szükséges, majd a kívánt testfelületet kell a hígított olajjal bedörzsölni. Az olajjal inhalálni is lehet. Egy liter forrásban lévő vízhez adj 10 csepp olajat, majd a vízgőzt lélegezd be.

A köszvény és a reuma kellemetlen tünetekkel járhat együtt. Ezek enyhítésére is alkalmas lehet az eukaliptuszolaj. Esténként fürödj meg szódabikarbónás vízben, majd éjszakára helyezz fel eukaliptuszolajos borogatást a fájó testrészre.

Ha gyakran küzdesz migrénnel és fejfájással, akkor kend be egy-két csepp olajjal a homlokodat, a tarkódat és a halántékodat, majd vegyél mély lélegzetet többször egymás után.

Ha hullik a hajad, akkor esténként gyengéden masszírozz a fej bőrébe eukaliptuszolajat, majd másnap reggel moss hajat.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja az eukaliptuszlevelekből készített olajat, mert kiváló baktériumölő, de nagyszerű a dezodoráló hatása, antimikrobiális hatással is rendelkezik, és nemcsak fertőtlenít és gyulladást csökkent, hanem kitűnően hűsít is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*