Fitneszgyaloglók kinn a természetben.

Manapság az alvászavar, amelyet a mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek és a helytelen étrend okoz, népbetegségnek számít. A fejlett, nyugati társadalmakban a lakosság 30-40%-át érinti, és növekvő tendenciát mutat. Pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre, főként azért, mert az érintettek kis hányada fordul csak orvoshoz a problémával, de becslések szerint közelít az arány a nyugati társadalmakban megfigyeltekhez. A fitneszgyaloglás stresszcsökkentő hatású, ezért érdemes beiktatni a napi ütem- és edzéstervbe, hiszen az álmatlanság fő okozója lehet a stressz.

Az alvászavar növeli a szívroham kockázatát, és bizonyos esetekben agyvérzést is okozhat. Okozhatja stressz és szorongás. Fáradtság esetén a szellem sem friss, romlik a megfigyelőképesség, nem működnek megfelelően az érzékek. A rendszeres testmozgás, különösen a fitneszgyaloglás, segít az alvászavar leküzdésében.

Egészségi állapotunk és alvási szokásaink változnak a kor előrehaladtával. Megelőzéssel azonban lassítható az öregedés folyamata, már most iktasd be edzésprogramodba a rendszeres gyaloglást.

A nők általában nagyobb arányban szenvednek álmatlanságban, mint a férfiak. Magas vérnyomásra, kóros elhízásra, alvászavarokra mind hajlamosabbak, és esetükben gyakori az agyvérzés és a szívbetegség is.

Testi állapot

Az alvászavar rossz hatással van az egyén egészségi állapotára, de ez az állapot javítható a fitneszgyaloglás segítségével. Az alváshiány fokozza a stresszt, és súlyos fizikai és mentális megbetegedéshez vezethet. A fitneszgyaloglás segít a különböző fájdalmak, a horkolás és a az idegi eredetű nyugtalanláb-szindróma (más néven Willis Ekbom-betegség) leküzdésében.

Depresszió is kialakulhat alvászavar következtében, amely káros hatással van mind a testi, mind a szellemi épségre. Depresszió esetén az egyén általában nem aktív, nem képes társadalmi érintkezésre, nem táplálkozik megfelelően stb. Előzd meg a depressziót, válaszd a fitneszgyaloglást!

A gyaloglás rendszeressé válásával késztetést érezhetsz, hogy megválj káros szenvedélyeidtől és az egészségedre káros egyéb szokásoktól. Kerülni fogod például a nikotint, az alkoholt és a koffeint. Várhatóan csökkenni fog legalábbis a koffeinfogyasztás, hiszen a rendszeres testmozgás serkenti az anyagcserét és energiával tölt el.

Az alkohol, a koffein és a nikotin is okozhat alvászavart. Lefekvés előtt fogyasztásuk nem ajánlott. Rendszeres testmozgás esetén valószínűleg nem esik majd nehezedre, hogy kerüld az említett káros vegyi anyagok fogyasztását.

Sportstatisztika

Magyarországon lesújtóan alacsony, 15% körüli az aktív testmozgást végzők aránya, ezen belül is a nemek közötti megoszlás a férfiak javára dől el, 53%-uk sportol aktívan. A 15-29 év közöttiek körében magasabb, mintegy 35%-os az arány, ők tudatosabb életmódot folytatnak, elsődleges céljuk az edzettség, másodlagos szempont az egészség. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők és a magasabb beosztásban lévők, állandó anyagi gondokkal nem küzdők természetesen jóval magasabb fizikai aktivitást mutatnak, mint nehezebb anyagi helyzetben lévő vagy alacsony iskolázottsággal rendelkező társaik. A túlsúlyos emberek és a fogyókúrázók is jóval kisebb arányban végeznek rendszeres testmozgást, mint a normál testsúllyal rendelkezők.

A fent felsorolt statisztikák tükrében aligha meglepő a szív- érrendszeri és egyéb megbetegedések jelentős száma, annak folyamatos növekedése. Te is hozzájárulhatsz az általános helyzet javításához! Gyalogolj, mozogj naponta ahelyett, hogy állandóan a kanapén ülsz és nézed a tévét. Ha mindenki megfogadná ezt a tanácsot, minden bizonnyal nullára csökkenne a megbetegedések száma.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*