Izmos fiatal nő (Pauline Nordin) edzőteremben mellkashoz húzást végez a kondigépen.

Talán a többség egyetért azzal, hogy a rendszeres testedzés nagyon fontos. Nemcsak a fogyás egyik leghatékonyabb módszere, hanem segít az elért testsúly megtartásában, a felesleges kalóriák elégetésében, és serkenti az anyagcserét. Javítja a szívműködést és a tüdő természetes funkcióit.

A testmozgás erősíti a csontokat, jó megjelenést és közérzetet biztosít, tökéletes kondícióban tart a mindennapi teendők elvégzéséhez. Sokan azonban rossz döntést hoznak, és nem azt teszik, ami a javukat szolgálná. Reggelente nem tudják eldönteni, hogy felkeljenek edzeni vagy kikapcsolják az ébresztőórát, és aludjanak még egy fél órát.

Az alábbi tippek segítségével könnyen elérheted és megtarthatod az ideális testsúlyt. Különösen nőknél jótékony az edzés, mivel testüket rengeteg hatás éri, és ők a csontritkulásra is hajlamosabbak. A külvilág is erős nyomást gyakorol rájuk a jó megjelenés tekintetében. Javasoljuk, hogy alábbi tippek közül alkalmanként egyet-kettőt vegyél figyelembe edzés során.

1. Ne aggódj, hogy az edzés önmagában nem elég, csak tartsd magad célkitűzéseidhez. Heti 3-5 edzés és alkalmanként 20-60 perc javasolt. A való életben azonban időhiány miatt nehéz betartani ezt az ütemtervet, de nincs szükség arra, hogy emiatt túl sokat aggodalmaskodj, ha egyszer tudod, hogy egyéb elfoglaltságaid miatt lehetetlenség teljesíteni. Heti kétszer 20 perc edzés is hatékony és eredményes lehet.

2. Jobb, ha olyan és annyi gyakorlattal kezdesz, amennyit bírsz, annak semmi értelme, ha egyből megpróbálsz túllőni a célon, aztán bosszankodsz, hogy nem sikerült. Kíméletes kezdéssel és fokozatos terheléssel tudsz folyamatosan fejlődni. Így biztosított a sikerélmény és a célkitűzések megvalósulásából adódó megelégedettség.

3. Mindig súlyzózással kezdj. Sokan kardioedzéssel kezdik, és a végére hagyják a súlyzózást. Ennek az a hátránya, hogy legtöbb esetben ez a fontos gyakorlat végül elmarad, és sok edzéssel töltött óra után is kevésbé látványos az eredmény, ami nem ösztönöz a folytatásra.  A sorrend felcserélésével azonban pozitív, rövid időn belül látható eredményt érhetsz el.

4. Mindig mérd a pulzusodat, a maximum 75-85%-át ne haladja meg. Sokan csak 50%-ra emelik a pulzusukat, a megfelelő edzés biztosítása érdekében ezért használj pulzusmérőt vagy olyan fitneszgépet, amely mérővel ellátott.

5. Ne eddz egy óránál többet, így nem fáradsz ki, és nem utálod meg az edzőtermet. Az edzésre és a kitűzött cél elérésére összpontosíts, így egyre hatékonyabb leszel.

6. Keress társa(ka)t az edzéshez, lehet, hogy ez az elem hiányzik az edzésprogramodból. A közösség mindig előrevisz a célok megvalósításában, ezért nem szabad alábecsülni a fontosságát. Akkor is érdemes időnként elmenni az edzőterembe, ha egyébként rendszeresen edzel otthon. Jógaoktatásra, pilateszre, vagy akár vitorlázni is járhatsz. Tagja lehetsz futó- vagy sétacsoportnak. Bíztasd magad ahelyett, hogy túl nagy nyomást gyakorolnál önmagadra. Inkább „veregesd meg a vállad” eredményeid láttán két edzés közben. Fontos, hogy időnként saját magadnak is pozitív visszajelzést adj.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*