Középkorú pár ül egy asztalnál, a férfi croissant-t falatozik, kezében bögre, míg a nő tányérján csak egy szem alma van.

Ma hazánkban egyre több az elhízott ember. Persze nem lehet mindenki nádszálvékony, de a súlytöbblet rengeteg betegséget vonhat maga után, így nem azért kellene ezeknek az embereknek néhány kilótól megszabadulni, mert manapság ez a trendi, vagy ez a társadalmi elvárás, hanem az egészségük érdekében kellene kicsit többet mozogniuk és jobban odafigyelniük a táplálkozásukra is. Szerintem nem azért olyan fontos ez a probléma manapság, mert egy molettebb nő vagy férfi nem nézhet ki jól, hanem az életminőségük javulna, és az egészségükért sem kellene aggódni, ha leadnának néhány kilogrammot.

A súlytöbblettől szenvedő egyének, még ha esztétikusan is néznek ki, általában alacsony önbizalommal rendelkeznek és társat is nehezebben találnak, mint vékonyabb társaik. Persze nem ez jellemző mindenkire, de tény, hogy a túlsúlyos személyek nehezebben nyitnak mások felé, hiszen nem tudják, hogy milyen fogadtatásra számíthatnak. Olyan emberek is élnek ezen a földön, akik könnyen barátkoznak ugyan, de a párkapcsolat sehogyan sem akar összejönni.

Az elhízásért nem csupán a genetika tehető felelőssé, hanem életünk velejárója is lehet. Van olyan, aki gyermekkorában sovány volt, aztán felnőttként egyre többet és többet mutatott alatta a mérleg. De persze valamilyen betegség vagy a terhesség is lehet oka a gyarapodó kilóknak. Amikor a párok már több éve élnek együtt, akkor jellemzően már nem törődnek annyit magukkal és észrevétlenül kúsznak rájuk a kilók, majd egy idő után azt veszik észre, hogy a régi ruhák közül szinte már egyikbe sem férnek bele. Akkor jön az elhatározás, hogy lefogynak, és mindezt közösen teszik. Talán ez a legjobb megoldás, hiszen az életmódváltás során ugyanazokat az ételeket ehetik, közösen sportolhatnak és bátoríthatják egymást gyenge pillanataikban. Egy kutatás során bebizonyították, hogy azok a párok, akik közösen határozták el, hogy megszabadulnak a felesleges kilóiktól és mindkettőjüknél sikeresen zárult a fogyás, sokkal jobb lett a szexuális kapcsolatuk és érzelmileg is sokkal közelebb kerültek egymáshoz.

De mi van akkor, ha csupán az egyik fél hízott el és a másik csak azért vág bele a gyötrelmes fogyókúrába, mert a párjától folyamatosan csak a negatív kritikákat kapja? Egy párkapcsolatban fontos az őszinteség, de nem mindegy, hogyan tálaljuk az igazságot a párunknak. Az egészséges kommunikáció ebben az esetben is nagyon lényeges a párkapcsolatban. Nyilván nem mondhatjuk azt a kissé kigömbölyödött párunknak, hogy „így is szeretlek”, vagy „nem is vagy kövér”, ha ez nem igaz. Viszont szépen is a másik tudtára lehet adni, ha már nem vagyunk elégedettek a külsejével és azt szeretnénk, hogy változtasson rajta. Ha csak az egyik félnek van szüksége fogyókúrára, akkor a másik fél legyen toleráns, megértő és támogassa a partnerét mindenben. Részesítse előnyben ő is az egészséges táplálkozást a korábbi, hagyományos ételek helyett, és sportoljon együtt a párjával, akkor is, ha ideális a testsúlya. A mozgás ugyanis mindenkinek jót tesz. A fogyókúrázó személynek is tudnia kell, hogy azért, mert ő változtat a korábbi életvitelén és a párjának erre kevésbé van szüksége, még nem szabad a mártír szerepbe bújnia és mindig, mindennek a diétáról és az ő súlyáról szólnia. Ez és az esetleges kudarc miatti lelki fájdalom folyamatosan feszültséget generálhat a párok között, és még a legstabilabb párkapcsolatot is megingathatja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*