Fejfájással küzd egy fiatal nő.

A fogyókúra nem egyszerű dolog, hiszen ilyenkor életmódot kell váltani. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is kiemelt figyelmet kell fordítani, azonban az erőfeszítések nem mindig hozzák el a várva várt sikert. Ha sikerül is a súlytöbblettől megszabadulni, mellékhatások jelentkezhetnek. Ilyen lehet a fejfájás.

De miért okoz a fogyókúra fejfájást? Ha már sikerül megszabadulni némi súlytöbblettől, akkor miért kell számolnunk például migrénes fejfájással? Ennek több magyarázata is lehet. Ha valaki fogyókúrázik, nem biztos, hogy jó módszert választ, vagyis sokan ilyenkor drasztikusan megvonják maguktól az ételt, ami alacsony vércukorszintet eredményez. Ez azonban fejfájást generálhat. Bizonyára te is tapasztaltad már fogyókúra nélkül is, ha hosszabb ideje nem eszel, akkor lüktető fejfájás gyötör. Ez az alacsony vércukorszint miatt alakul ki. Aztán, amikor sikerül enned néhány falatot, akkor a kínzó fejfájás is gyorsan megszűnhet.

Akik fogyókúráznak, gyakran az addigi kávéadagot is megvonják maguktól. Nos, a koffeinhiány is okozhat fejfájást.

Amikor nem eszünk rendszeresen, vagyis drasztikus megszorításokat iktatunk be az étkezéseinkbe, úgy a vércukorszint ingadozása mellett, stresszhormonok szabadulnak fel a szervezetben, hiszen a testünk nem érti a megvonás okát. A fejfájás mellett, szédülés, remegés és rosszullét is kialakulhat, így diétázni csak óvatosan szabad és a kisebb lépésekben kell a súlyfeleslegtől megszabadulni.

A fogyókúrázók egy része tehát szigorúan megvon magától mindent, és mivel nem eszik rendesen, így inni is elfelejt. A dehidratáció szintén okozhat fejfájást, hiszen ilyenkor a fontos élettani funkciók nem úgy fognak működni, mint amikor hidratáltak vagyunk. A dehidratáció az agyi ereket beszűkíti, így nem jut elegendő friss vérhez és oxigénhez, ami természetesen fejfájást generálhat.

A fogyókúrázók cukorhelyettesítő alternatívákat keresnek, és gyakran esik a választásuk a mesterséges édesítőszerekre. Azt gondolják, hogy ezeket az édesítőszereket aztán mértéktelenül lehet fogyasztani, pedig ez közel sincs így. Kutatások igazolják, hogy az aszpartám nevű édesítőszer is oka lehet a gyakori és lüktető fejfájásnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*