Versenykerékpárján pihenve iszik palackjából vizet a tűző napsütésben egy sportoló.

Bizonyára te is tudod, hogy milyen fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz. Erre az év minden egyes napján ügyelned kell, különösen nyáron, amikor könnyen kiszáradhatsz, ha nem elégíted ki szervezeted folyadékszükségletét. Ha sportolsz, akkor pedig még inkább ügyelned kell arra, hogy edzések után pótold a verejtékezés útján a szervezetedből eltávozott vízmennyiséget.

A víznek igen fontos szerepe van az életünkben, hiszen többek között a hőháztartásunk szabályozásából veszi ki a részét. A verejtékezés miatt fontos, hogy pótoljuk szervezetünk vízigényét, mert különben egy sor kellemetlen problémával – fejfájás, szédülés, rosszullét, energiahiány, koncentrációs zavarok, ájulás, kiszáradás – találhatjuk szembe magunkat.

De mégis mennyi folyadékot kell naponta fogyasztanunk? Ez sok mindentől függ, az egyik meghatározó tényező a testsúlyunk. Átlagosan négy deciliter folyadékra van szüksége egy egészséges embernek 10 testsúlykilogrammonként. Ebből könnyedén kiszámolhatod, hogy neked mennyi folyadékot kell ahhoz naponta meginnod, hogy egészséges maradj. De a meghatározott folyadékmennyiség változhat az életkor szerint, az életmód is módosíthat a mennyiségen, sőt ezt még az is befolyásolhatja, hogy valaki egész nap egy irodában ül vagy a szabadban, friss levegőn dolgozik. Ezeken felül a napi folyadékmennyiséget az időjárás, a testsúly és még a meglévő betegségek is nagymértékben befolyásolhatják.

Milyen italok javasoltak a forró, nyári hőségben? Ihatsz csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet. Ez utóbbi segít pótolni a különféle ásványi anyagokat. Arra azonban ügyelj, hogy ha felbontottál egy ásványvizes palackot, még aznap fogyaszd is el, mert a baktériumok könnyen tanyát verhetnek benne, és ezzel sokkal többet ártasz magadnak, mintha nem innál egy nap elegendő folyadékot. Fogyaszthatsz gyógyteát vagy éppen gyümölcsteát, de semmiképpen sem cukorral, hanem csak egy kevés frissen facsart citromlével. Ihatsz gyümölcs- és zöldségleveket, de ezeket is jobb frissen turmixolni és gyorsan elfogyasztani. Bár az utóbbiakat turmixolás nélkül is bátran fogyaszthatod. Egyél minél több olyan gyümölcsöt, amely sok vizet tartalmaz, ilyen például a görögdinnye, a narancs, az őszibarack vagy éppen a szőlő.

Arra ügyelj, ha alkoholt fogyasztasz, akkor mindenképpen sok vizet igyál, mert az alkohol vizet von el a szervezetből. A kávé mellé is hörpints fel mindig két deciliter vizet, mert a kávénak szintén ugyanolyan hatása van, mint az alkoholnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*