Havas erdei úton fut egy férfi.

A futás az egyik olyan sport, amelyhez nem szükségesek különleges eszközök és a szabadban lehet űzni. Így minden alkalommal, amikor futni megyünk, friss levegőhöz jut a szervezetünk. Ez azért fontos, mivel az oxigénben dús levegő csak hasznára válik az egészségünknek. Nemcsak a fizikai egészségnek tesz jót, de az agyi egészséget is óvja. A futásnak számtalan előnye létezik, nézzük meg, hogy melyek a legfontosabbak.

  1. A futástól boldogabbak leszünk

Tanulmányok sora állítja, hogy a futás boldoggá tesz bennünket, ez a tény különösen igaznak bizonyul, ha a futás a szabadban történik. A futás növeli az energiaszintet és jobb érzelmi egészséget is biztosít.

  1. A futás kreatívvá tesz

Futás közben van időnk kicsit rendezni a saját gondolatainkat. Futás közben jönnek a jó ötletek. Habár ez érvényes a szabadban eltöltött sétára is. A friss levegő ugyanis oxigénnel látja el a szervezetünket, ez által a tompult gondolatok kiélesednek. Ami nem jutott eszünkbe az íróasztal fölé görnyedve, az eszünkbe fog jutni, ha kicsit lazítunk, futunk és sétálunk, vagyis kimozdulunk kicsit a szabadba.

  1. Az anyagcserére is pozitívan hat

A futás pozitívan hat az anyagcserére is. A metabolikus szindróma nagyon veszélyes. Ez magába foglalja a megemelkedett vércukorszintet, ebben az esetben megemelkedik a vérnyomás és a koleszterinszint is, nem beszélve a zsírpárnák megjelenéséről a derék körül. A metabolikus szindróma olyan komoly betegségek okozója lehet, mint cukorbetegség és szívbetegség, amelyek magukban hordozzák a korai halálozás kockázatát is. Az anyagcsere-szindrómának az esélyét jelentősen lecsökkenti, ha rendszeresen áldozunk a futás oltárán.

  1. Jobb alvást biztosít

A futással kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy jobb alvást képes biztosítani. Márpedig a napi 7-8 órányi alvásra minden felnőttnek szüksége van. Az alvásnak mélynek és pihentetőnek kell lennie ahhoz, hogy éjjel a szervezet regenerálódni tudjon.

  1. Csökkenti a stresszt

Mai stresszes világunkban szükség van néha egy kis kikapcsolódásra. Ezt a futás is biztosítani tudja. Kutatások igazolják, hogy a futás jelentősen képes csökkenteni a szorongás és a depresszió kellemetlen tüneteit.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*