Őszi avaron futó nő lába pink sportcipőben citromsárga fűzővel.

Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a futás. Arra a következtetésre jutottak, hogy a futás edzetté tesz, növeli a szervezet ellenálló képességét, fokozza a kitartást és az életkedvünket is. Testmozgás hatására ugyanis az agyunk endorfin hormont szabadít fel, amelynek a hétköznapi neve boldogsághormon. Ez a felszabadító érzés futás után szétárad az egész testünkben, és ennek következményeként sokkal edzettebben viseljük az élet nehézségeit is.

A futás azon kívül, hogy vidámságot csempész a mindennapjainkba, számtalan egyéb pozitív hatással is rendelkezik. A rendszeres futás hatására nő az aerob állóképesség, aktivizálódnak az immunfolyamatok és fokozódik azon sejtek működése, amelyek a stresszhormon szintjének csökkentésében játszanak szerepet. Az izom és a szervezet anyagcseréje megemelkedik, amely a test zsírszöveteinek csökkenésével jár együtt. A rendszeres terhelés hatására megnő a szív kapacitása. Csökken a pulzusszám, a vérnyomás és a káros koleszterinszint, amelyek a szívinfarktus és az egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is mérséklik. A kocogás növeli a tüdő kapacitását, vagyis több oxigén felvételére lesz képes, de ez a vérkeringésnek és az izmok oxigénellátásának is jót tesz, ami jelentős mértékben javítja az agyi funkciókat, illetve az egyéb szervek és szervrendszerek működését. A futás erősíti és fejleszti az izomzatot, hatékony a narancsbőrrel szemben, ha az nem genetikai eredetű. Emellett segít a helyes testtartás kialakításában, és a csontritkulás létrejöttének esélyét is jelentősen képes lecsökkenteni. A kocogás szellemileg is felfrissít, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy erősíti a koncentrálóképességet és a memóriára is pozitív hatást gyakorol.

A testünkben felszabaduló endorfin esélyt sem ad, hogy szorongóvá, depresszióssá váljunk, hiszen maga a futás és annak testünkben, szellemi képességeinkben és lelki állapotunkban megnyilvánuló hatásai lehetővé teszik, hogy önmagunkkal szemben elfogadóbbak és elégedettebbek legyünk. Ezáltal saját magunkkal és a környezetünkkel kialakított kapcsolatunk is sokkal meghittebb és kiegyensúlyozottabb lesz. A rendszeres testmozgás a leghatékonyabb módja annak, hogy egészségünket megőrizzük, de az egészség helyreállításában is a segítségünkre lehet. Sokan csak idősebb korukban kezdnek el sportolni, amikor az egészségük már megrendült, de jelentős hányaduk soha többé nem adná fel sportos életmódját, miután megtapasztalta áldásos hatásait.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*