Vízpart mellett sétányon fut egy lány tavasszal, virágzó fák alatt.

A futásnak különféle típusai léteznek, tehát lehet válogatni közülük. Ez nemcsak azért jó, hogy a hozzánk legközelebb állót választhassuk, hanem egyes futástípusok lehetővé teszik, hogy ne váljon az unalmassá, illetve az egyes futásfajták különféle hatékonysággal bírnak, így mindig az erőnlétednek és így aktuálisan mindig a céljaidnak a legmegfelelőbbet választhatod ki.

Az úgynevezett hosszú futás, vagy hosszútávú futás nemcsak azoknak a személyeknek lett kitalálva, akik a maratonra készülnek, te is bátran kipróbálhatod, amennyiben van hozzá kedved. Persze szükséges is, hogy beiktass néha egy-egy hosszú futást az edzésprogramodba, de mindig csak fokozatosan növeld a megtett távot és ne egyszerre akarj egy-egy nagyobb távolságot lefutni. A hosszú futásnál fokozottabban jelentkeznek a futás pozitív előnyei, vagyis ebben az esetben a futás javítja az állóképességet és rengeteg kalóriát tud a szervezeted futás során elégetni.

A normál aerob futás, mint ahogyan a neve is mutatja, teljesen normális tempóban zajlik, vagyis a fő hangsúly a kényelmen van. A futás a teljesítőképességed alatt zajlik, és ebből következik, hogy nem is igen erőlteted meg magad, amikor ilyen edzést végzel. Amikor elkezded az edzésprogramod, akkor érdemes normál aerob futással nyitnod, majd néhány hét múlva, amikor a szervezeted hozzászokott a terheléshez és az edzésekhez, akkor választhatsz valamilyen másik futástípust.

Az intervall futás egyszerre tartalmaz gyorsabb és lassabb tempójú futást, gondoljunk csak az intervall edzésekre, amelynek lényege, hogy a keményebb és lazább gyakorlatok váltogatják egymást. Például ha azt tervezted, hogy egyhuzamban lefutsz egy négykilométeres távot, akkor 500 méterenként váltogathatod a tempót.

A fokozó vagy fokozódó futásnak az a lényege, hogy lassabb tempóban kezdesz, majd a tempót fokozatosan növelni kezded addig, amíg eléred a „tempómaximumot”, vagy legalábbis azt a tempót, ami fölé már nem szeretnél menni. Ennél a futásnál az a lényeg, hogy a normál futásnál nagyobb terhelést jelentsen, de ne legyen olyan intenzív, mint például a hosszú futás.

A regeneráló futást nevezhetjük kikapcsolódó futásnak is, hiszen ez a fajta futás még a normál futásnál is lassabb, és ez a futástípus nagyon egyszerűen végrehajtható, illetve a megtett táv sem túl hosszú. Arról már korábban is többször szó esett, hogy az edzések között az emberi szervezetnek szüksége van pihenésre, regenerációra. Kutatások igazolják azonban, hogy sok esetben a keményebb futás utáni regeneráló futás sokkal jobban hatással van az emberi szervezetre, mint az egy-két napos pihenés. Ehhez viszont arra van szükség, hogy minden futástípust szabályosan hajts végre, vagyis nehogy abba a hibába ess, hogy szinte minden futást ugyanolyan tempóban és intenzitással végzel, mert így nem lesz elég hatékony az edzésprogramod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*