Edzőtermi futópadok egyikén egy fiatal lány fut fehér sortban, kék trikóban.

A futás előnyeit sokan ismerik. A futás abba a tíz sportba tartozik, amellyel zsírt égethetünk, tehát fogyókúránkat is megtámogathatjuk, ha emellett a sport mellett tesszük le a voksunkat. Növeli szervezetünk ellenálló képességét, megdolgoztatja izmainkat, különösen a vádlit, a feneket, a hasat és a combokat, pozitívan hat a keringési rendszerre, az agy működésére, az anyagcserére, és még a közérzetünket is javítja, hiszen futás során boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amely oldja a felgyülemlett feszültséget és elűzi a rosszkedvet.

A futópadot tulajdonképpen tekinthetjük egy fitneszeszköznek, amely nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Nem csupán azért, mert futni, sétálni és gyalogolni lehet rajta akár egy edzőteremben, vagy a saját otthonunkban, és akkor is edzhetünk rajta, amikor kint tombolnak a mínuszok, esik az eső, fúj a szél, vagy óriási hőség van, hanem kedvünknek és egészségi állapotunknak megfelelően beállíthatjuk rajta a futás sebességét, és szinte ugyanolyan egészségügyi hatásai vannak, mint a szabadban történő futásnak. A futópadon történő edzés is jót tesz az anyagcserének, márpedig ha ez rendben van, akkor a fogyókúránk is sokkal sikeresebbé válik. Erősíti és fejleszti az izmokat, és ha helyesen futunk rajta, akkor az ízületekkel is kíméletes. A rendszeres futás mint testmozgás pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, növeli a tüdő kapacitását, általa megelőzhetjük a cukorbetegséget vagy a csontritkulást, de legalábbis jelentősen lecsökken ezeknek a betegségeknek a kockázata. A rendszeres futás jó kondícióban tartja a testet, feszültségoldó hatása révén kisimítja a lélek göröngyeit, és még az agyi működésnek is jót tesz. A futás testre, lélekre gyakorolt hatásai pedig jelentősen lelassítják a szerveztünkben zajló öregedési folyamatokat.

További előnyei a futópados edzésnek, hogy a gépen lehet mérni a pulzusszámot, a megtett távolságot és az elégetett kalóriát, így jobban nyomon lehet követni az edzés hatékonyságát és sikerességét, illetve jobban lehet magunkat tartani az előre elkészített edzéstervhez is. A futópad lehetővé teszi, hogy különböző terheléses edzésprogramokat hajtsunk rajta végre. Az edzés során kényelemesebben ki tudjuk elégíteni folyadékszükségletünket. Ha nem rendeltetésszerűen használja valaki, akkor itt is van esélye a sérüléseknek, de a szabályok betartásával kevesebb baleset érhet, mint a szabadban történő futás vagy kocogás során. A futópados edzést bármilyen edzettségi szinttel el lehet kezdeni, remekül égeti a kalóriákat és növeli az állóképességet.

Futópad vásárlása előtt érdemes szakember tanácsát kikérni, egyrészt, hogy milyen futópadot érdemes vásárolnod, hiszen ha még soha nem voltál ilyen eszköz birtokában, akkor lehet nem vagy birtokában annak az információnak, hogy a futópadok eltérő teherbírással rendelkeznek, vagy futás közben hogyan kell beállítani a sebességet, a dőlésszöget és az egyéb funkciókat. Másrészt lehet, hogy egy személyi edző segítségére is szükséged lesz, aki összeállít számodra egy edzéstervet, és többek között arról is felvilágosít, hogy futás előtt érdemes bemelegítened, vagy éppen azt, hogy csak fokozatosan növeld a terhelést.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*