Pufók kislány cukros mázzal bevont süteményt eszik.

Régebben és még a mai időkben is minden szülő és nagyszülő boldogsága a pufók kisbaba. Nagy riadalmat kelt a családban, ha a gyermek nem akar enni, vagy esetleg nem olyan ütemben gyarapodik, ahogyan azt a család elvárná. A gyermek környezetében élő felnőttek akkor elégedettek, ha a gyermekük, unokájuk mindig jóllakott és gömbölyű. Pedig statisztikai adatok bizonyítják, hogy ma Magyarországon a gyermekek 20%-a elhízott. Ennek pedig általában két oka van: a kalóriadús táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Természetesen betegség is állhat a kóros elhízás hátterében, de a genetika is felelőssé tehető érte.

Nagyon sok kutatás folyt és folyik mind a mai napig azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a gyermekkori elhízás hátterében. A vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az egészséges életmódot folytató családokban is élhet súlyfelesleggel küzdő gyermek, ebben az esetben az egyetlen megoldás a sport, amelyet minél hamarabb szükséges a gyermeknek elkezdeni. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres edzés lehetővé teszi, hogy a gyermek ne váljon kórosan elhízott felnőtté, és így számtalan betegség kialakulását is meg lehet előzni. Egy másik vizsgálat szerint az alacsony jövedelmű családokban nagyobb eséllyel válik a gyermek elhízottá, mint a magasabb jövedelmű családokban. Ennek oka a nem megfelelő táplálkozásban rejlik. A kutatás során azt is megállapították, hogy azokban a családokban, ahol legalább az egyik szülő elhízott vagy túlsúlyos, a gyermek nagyobb valószínűség szerint szintén súlyproblémákkal fog küzdeni.

Márpedig a túlsúly számtalan egészségügyi kockázattal jár együtt és rengeteg betegség okozója lehet. Mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, szélütés, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi és gerincoszlop-károsodás, egyéb mozgásszervi megbetegedések, gyomor- és bélrendszeri problémák, légzőszervi gondok. A testi megbetegedés mellett a gyermek lelke is sérül, könnyen válhat szorongóvá, depresszióssá. Jellemző lehet rá a magányosság, a negatív énkép és az önbecsülés hiánya, hiszen a kövér gyermekeket még ma is igen gyakran kiközösítik a társaik.

A gyermek a szülőre mint mintára tekint. Tehát ha a szülő egészségtelen ételeket eszik és a tévénézést fontosabbnak tartja, mint a testmozgást, akkor a gyermek ezt a példát követve szintén egészségtelenül fog élni. A szülőnek tehát óriási felelőssége van abban, hogy miképpen viselkedik és milyen életmódot folytat. A gyermeket kicsi korától kezdve ösztönözni kell, hogy minél több időt töltsön a friss levegőn. Kiskorában elég, ha sokat játszik a szabadban, majd játékos formában elkezdhet valamilyen sporttevékenységet, nagyobb korában pedig akár versenyszerűen is sportolhat. Az azonban nagyon fontos, hogy a gyermek örüljön a kiválasztott mozgásformának és ne kényszernek érezze azt. A rendszeres sportolással nem csupán a betegségeket lehetséges megelőzni, hanem a gyermek lelki fejlődéséhez is hozzájárul, és még az iskolában is jobban fog teljesíteni.

A rendszeres mozgástevékenység mellett nagyon fontos, hogy a család minden tagja egészségesen táplálkozzon, előnyben részesítve a zöldségeket, gyümölcsöket, a magas rosttartalmú gabonaféléket és az alacsony zsírtartalmú ételeket. Természetesen a szénhidrátbevitelre is gondosan ügyelve.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*