Grillezett hal nyárson, mellette friss saláta és citromgerezdek.

Az étkezéssel kapcsolatos kutatások javarészt azt támasztják alá, hogy a rendszeres halfogyasztás igenis jótékony hatást gyakorol az egészségünkre, vagyis egy nagyon egészséges táplálékról van szó. A kutatások kitértek arra is, hogy azokon a területeken, ahol az emberek sok halat esznek, mennyire egészségesek. A vizsgálatok során kiderült, hogy a halfogyasztásnak köszönhetően a tengerek mellett élő és sok halat fogyasztó emberek körében jóval kevesebben szenvednek például szív- és érrendszeri betegségektől, nem úgy, mint azokon a területeken élők, akiknek az étrendjében csak kevés hal szerepel.

A halfélék ugyanis nagyon sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely megvéd bennünket a szív-és érrendszeri panaszoktól, de nem csupán a vérnyomás szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem még az idegrendszert is védelmezi, és még az olyan, általában időskorban jelentkező betegségektől is megóv bennünket, mint az időskori elbutulás vagy az Alzheimer-kór. A halban található értékes tápanyagok jót tesznek a csontjainknak, a bőrünknek, a hajunknak és a körmeinknek is.

A halakban lévő A-vitamin az egészséges látást segíti elő, a B-vitamin az egészséges idegrendszerhez járul hozzá, míg a D-vitamin csontjaink egészségét képes biztosítani. A zsírban oldódó vitaminok elősegítik, hogy szervezetünk hatástalanítani tudja a szabad gyököket és még a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket is fokozni képes. A halban olyan ásványi anyagok is fellelhetők, mint például a kalcium, a vas, a cink vagy a szelén.

Láthatod tehát, hogy a halfogyasztásnak számtalan pozitív hatása van. De milyen halat válassz? Fogyaszthatod a zsírosabb halakat, mint például a harcsát, a heringet, a lazacot vagy a pontyot, de a szárazabb húsú halakat is választhatod étkezéseid során. Ilyen például a süllő, az amur vagy a tőkehal. A legtöbb telítetlen zsírsavat a makréla, a kecsege vagy a fehér és pettyes busa tartalmazza. Akármelyik halfélét is választod, fontos, hogy megfelelő konyhatechnológiai eljárással készítsd el azt. Hiába döntesz egy kevésbé zsíros hal mellett, ha azt bő olajban sütöd ki vagy vastag panírral vonod be sütés előtt.

Amikor halat készítesz, használj olívaolajat és sok-sok zöldfűszert. A hal mellé lehetőleg valami könnyű köretet egyél, de a legjobb választás, ha friss zöldségekből salátát készítesz. Próbáld úgy alakítani az étrendedet, hogy hetente egy-két alkalommal valamilyen hal is szerepeljen benne.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*