Hangterápia sematikus ábrázolása.

Az ősi kultúrákban gyakran alkalmazták a hangterápiát a testi és a lelki gyógyítás érdekében, de még egyes vallási szertartások során is gyakran használták ezt az eljárásmódot. Gondoljunk csak bele, amikor a gyermekünk beteg, és mi halkan beszélünk hozzá vagy éneklünk neki, már attól jobban érezheti magát, hiszen a hangoknak gyógyító erejük van. A keleti meditációs lelki gyakorlat például hangokon alapszik, és szintén a keleti kultúrában gyakran alkalmazzák a hangterápiát az önfejlesztés és a megvilágosodás eszközeként.

A hangoknak más hatása is ismeretes. Amikor a templomban éneklünk, akkor emelkedett hangulatba kerülünk, ha valamilyen esemény előtt énekelünk, akkor felfokozott lelkiállapotba is sodródhatunk, ha valamilyen zajos környéken élünk, akkor idegessé is válhatunk, vagy amikor egy étteremben vacsorázunk, sokkal vidámabbak lehetünk, ha étkezés közben halk muzsika szól. Az emberi hanggal, a beszéddel képesek vagyunk érzéseinket kifejezni. Az, hogy milyen hangot ütünk meg egyes személyekkel, a hozzá fűződő érzéseinket fejezzük ki. Kiabálunk, ha dühösek vagyunk és dalolunk, ha jókedvünk van. A bennünk tomboló érzéseket hangok segítségével kommunikáljuk a külvilág felé, amellyel másokat megvigasztalhatunk, de meg is sérthetünk.

A hangoknak tehát gyógyító erejük és lelkiállapot-javító hatásuk van. Talán ez annak köszönhető, hogy a ritmikus légzési technikák és bizonyos rezgések megváltoztatják az agy elektromos tevékenységét és így segítik a test ellazulását, a relaxációt, amely jobb kedélyállapotot eredményez és talán még a testi fájdalmakat is csillapítja.

A hangterápia alapja az, hogy minden testrésznek megvan a maga sajátos frekvenciája és ezek a szervek azokra a hangokra képesek a legjobban reagálni, amelyekkel harmóniában képesek együtt „rezegni”. Amikor megbetegszünk, akkor a szervek és a sejtek rezgési frekvenciái megváltoznak, ezért a beteg pontokra egészséges frekvenciákkal harmonizáló hullámokat irányítanak, így próbálják meggyógyítani azokat.

A hangoknak terápiás szempontból óriási jelentőségük van, például a zeneterápiában vagy a táncterápiában. Fabien Maman zenész és gyógyító szerint a megfelelően kiválasztott hanghullámok a beteg sejteket képesek elpusztítani, míg az egészségeket meg tudják erősíteni. A hangterápiát lehet alkalmazni többek között reumás panaszok, izom- és csontbetegségek, húzódás, rándulás, hátfájás és migrén esetén.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*