Vörös színű perzsamacska nagyon mérgesen nézi az előtte lévő frissen kisült grillcsirkét.

Egyes emberek hangosan ordítanak, mások csendben maradnak, megint mások esznek, amikor haragot éreznek a szívükben. A harag egy legitim válasz a félelemre, a frusztrációra vagy a fájdalomra. Amikor mérgesek vagyunk, nem könnyen tudjuk ezt az érzelmet háttérbe szorítani, viszont megpróbálkozunk vele, merthogy a harag, a düh kinyilatkoztatása társadalmilag nem túl elfogadott. Gondoljunk csak a munkahelyünkre, ha valaki feldühít, nem kezdünk el toporzékolni, hanem jó esetben megmondjuk a másiknak a véleményünket vagy csak úgy magunkban fortyogunk.

Sokan az ételeket használják érzelmeik elfojtására, azaz amikor haragszanak valakire vagy valamire, akkor csak esznek, esznek és esznek. De ez nem oldja meg a problémát. Lehet, hogy pillanatnyilag sikerül lecsillapodnod, de a harag ott marad a szívedben, ami ráadásul szorongáshoz vezethet.

Ha valaki felbosszant és ilyenkor egyből keresel valami nassolnivalót, akkor nem a haragra fogsz összpontosítani, hanem az előtted lévő ételre, amely elvarázsol, a negatív érzelmeid pedig a háttérbe szorulnak. Amikor a benned tomboló düh miatt gyorsan bekapsz valamit, akkor néhány percig elégedettséget fogsz érezni. Azt hiheted, hogy minden megoldódott, pedig ez közel sincs így.

De ha el is múlik a haragod, a helyébe más, szintén negatív érzelmek fognak lépni. Ilyen például a bűntudat, hiszen utálni fogod magad, amiért nem tudtad magad kontrollálni, és az ételtől reméltél vigaszt vagy megoldást a problémáidra. Ez a ciklus addig fog folytatódni, míg megtanulod a haragot kezelni és nem az önpusztító módját választod a düh „megoldásának”. Az, hogy evéssel reagálsz a haragra, nem más, mint az érzéseid internalizálása, azaz a dühöd önmagad elleni irányítása. A plusz étkezések súlygyarapodással járnak együtt, ami nemcsak a testi, hanem a mentális egészségedre is negatívan hat.

A harag egy teljesen normális emberi érzés, nincs mit szégyellni rajta. Időnként mindenki érez dühöt embertársai iránt, ez csak akkor válik negatívvá, ha zavarja az egészséged vagy rontja az életminőséged. A harag segíthet abban, hogy kevésbé válj sebezhetővé. Hidd el, semmi bajod nem lesz, ha időnként tombolsz kicsit. Így levezeted a feszültséged. Ez még mindig jobb megoldás, mintha állandóan csak ennél feszültséglevezetés helyett.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*